Ahad, 27 Disember 2020

Pulut Tanak Ikan Masin

Bersarapan dengan pulut tanak dan ikan masin, ada pula kelapa muda parut. Pastikan kelapa tu kelapa muda, baharulah sedap menikmatinya. Sajian enak yang dirindui..


Sambil tunggu pulut masak, kita baca gurauan ni, yang tersebar di aplikasi WhatsApp. 😂😂😂

Petikan Temuramah Dengan Usahawan Kambing..

Pemuda : Baguslah ternakan biri-biri pakcik. Boleh saya tanya beberapa soalan tak?

Pakcik : Boleh aje... 

Pemuda : Berapa jauh biri-biri ni berjalan setiap hari?

Pakcik : Yang mana, yang putih atau yang hitam?

Pemuda : Yang putih.

Pakcik : Kalau yang putih berjalan lebih kurang enam kilometer setiap hari.

Pemuda: Yang hitam?

Pakcik : Yang hitam pun sama...

Pemuda : Berapa banyak pulak rumput biri-biri ni makan setiap hari?

Pakcik : Yang mana, yang putih atau yang hitam?

Pemuda : Yang putih.

Pakcik : Ah, yang putih makan lebih kurang empat kilo rumput setiap hari.

Pemuda : Dan yang hitam?

Pakcik : Yang hitam pun sama...

Pemuda : Berapa banyak bulu yang mereka hasilkan setiap tahun?

Pakcik : Yang mana, yang putih ke yang hitam?

Pemuda : Yang putih.

Pakcik : Aaa.. Yang putih menghasilkan sekitar enam kilo bulu setiap tahun.

Pemuda : Dan yang hitam?

Pakcik : Yang hitam pun sama....

Pemuda : Kenapa pakcik membezakan biri-biri pakcik yang putih dan yang hitam, padahal jawapan semuanya sama aje?

Pakcik : Mestilah... Sebab biri-biri yang putih itu pakcik yang punya.

Pemuda : Ooo, gitu ke... Habis tu yang hitam tu siapa punya?

Pakcik : Yang hitam pun sama...

JANGAN STRESS...‍‌‌‌‌‌‍‌‍‍‌😂‌‌‍‌‌‌‌‌‍‌‍‍‌😂‌‌‍‌‌‌‌‌‍‌‍‍‌😂😂😂


PULUT TANAK IKAN MASIN
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

2 cawan beras pulut
4 cawan air
1 sudu kecil pewarna hijau, jika suka
1 helai daun pandan, disimpul

1 biji kelapa parut
6 ekor ikan masin atau secukupnya

Cara-cara  menyediakannya

Mula-mula goreng ikan masin. Mak Hencik goreng ikan masin pelata. Ikan tu sahaja yang ada dalam stok. Terpulanglah nak ikan masin jenis apa pun.. bulu ayam, cencaru, gelama, talang dan macam-macam lagi lah..


Mak Hencik goreng ikan masin di luar rumah. Teringat masa camping dulu-dulu semasa bersekolah. Hehe

Goreng ikan masin di luar rumah ni bukannya apa..Tak nak dalam rumah tu dipenuhi bau menyengat ikan masin goreng ni..hi3

Lepas goreng, angkat dan toskan minyak.

Jom tanak pulut.


Langkah 1
Pulut dibasuh bersih dan dimasukkan dalan periuk Bersama 4 cawan air. Masukkan 1 sudu kecil pewarna hijau. Kacau rata dan biarkan selama 15 minit.


Langkah2
Tenggekkan periuk tadi di atas dapur dan buka api.
Masukkan sehelai daun pandan yang disimpul.
Biarkan sehingga air menggelegak.


Langkah 3
Bila air dah menggelegak, tutup api.
Angkat periuk dan tuangkan air ke dalam sinki.


Ada air sikit-sikit camni takpe. 


Langkah 5
Tutup dengan tudung periuk dan buka api kecil. Biar sehingga ia keluar wap. 
Bila dah keluar wap, biarkan sekejap sehingga pulut betul-betul masak.
Kemudian baharulah ditutup api.


Dah masak...


Bolehlah dihidangkan dengan kelapa parut dan ikan masin.

Makan panas-panas memang sedap. Jemput makan semua..

Bismillah..


Sabtu, 19 Disember 2020

Talam Jagung

Sedap dimakan di waktu pagi atau waktu petang. Sedap juga dibuat pencuci mulut. Kuih talam.. selera sepanjang zaman.


Gadis nusantara berwajah ayu, cantik dan manis,
Pipi merah, ikal rambut, lentiknya alis;
Rasa talam jagung ni sedap, lemak dan manis,
Hidangan pelengkap sebarang majlis.

Hidangan kuih-muih tempatan ni sekarang dah ada nilai komersial dan mempunyai nilai ekonomik, iaitu boleh dipasarkan dan boleh memberi pendapatan yang memberangsangkan jika kita serious menceburinya.


TALAM KASTARD JAGUNG
Oleh Dapur Cempakasari
Sumber :  memoBlog Yatieries via FB Berkongsi Kuih Muih dan Masakan & FB Aznati Azhar

Bahan untuk lapisan bawah:

1 1/2 cwn tepung beras
1/2 cwn tepung jagung
1/2 cwn tepung kastard
1 cwn gula
1 cwn jagung krim manis
3 1/2 cwn santan
sedikit perwarna kuning
sedikit garam

Bahan untuk lapisan atas:

2 cwn santan pekat
1 cwn air
1 cwn tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar tepung ubi
2 biji telur
2 sudu besar gula pasir
secubit garam


CARA-CARA MEMBUATNYA

Jom.. jom.. kita menalam hari ini..


🌿Sediakan loyang 10"X10"

🌿Oles dengan sedikit minyak di bahagian dasar dan tepi loyang, kemudian alas dengan plastik yang saiznya lebih besar dari loyang.

🌿Letakkan loyang di dalam pengukus elektrik. Ketepikan.


🌿Dalam  bekas yang sesuai, satukan semua jenis tepung dalam mangkuk bersama santan.

🌿Gaul sebati.


🌿Tapiskan ke dalam periuk atau kuali.

🌿 Masukkan sedikit garam dan gula.


🌿Masukkan jagung krim dan gaul lagi sehingga sebati.

🌿Masak di atas api kecil sehingga naik wap.

🌿Bila sudah naik wap, tutup api.


🌿Tuang adunan ke dalam loyang yang tersedia di dalam pengukus elektrik tadi.


🌿Tutup pengukus dan kukus selama 20 minit.

🌿Tudung pengukus dibalut dengan Kain supaya air tidak jatuh ke atas kuih.
Pengukus pun pakai tudung. Hihihi

🌿Biarkan sehingga masak.

Sementara tu kita sediakan lapisan atas pula, iaitu lapisan santan.


🌿Dalam  bekas yang sesuai, satukan semua jenis tepung bersama santan.

🌿Gaul sebati

🌿Tapiskan ke dalam periuk atau kuali.

🌿 Masukkan sedikit garam dan gula


🌿Masak sekejap guna api kecil jer sehingga naik wap.

🌿Bila dah naik wap, tutup api. Biarkan dahulu.


🌿Setelah 30 minit, buka tudung pengukus.


🌿Cakar-cakarkan sedikit permukaan bawah tadi 
.

🌿Tuangkan adunan putih ke atas lapisan jagung tadi.


🌿Tu dia aihhh.


🌿Tutup pengukus dan kukus selama 20 minit.


🌿Setelah 20 minit, buka tudung pengukus dan kukus lagi selama 5 minit tanpa tudung.

🌿 Tujuannya ialah supaya bahagian atasnya kering dan kuih talam akan lambat basi.


🌿Selepas 5 minit, tutup api.

🌿 Biarkan kuih talam sejuk sekurang-kurangnya tiga jam sebelum dipotong menggunakan pisau plastik.


🌿Inilah hasilnya.


🌿 Bolehlah hidangkan untuk minum petang.

🌿 Bismillah..