Kakchik nak share tips apa yang boleh mak-mak hebat buat bila lauk termasin. Tidak perlu panik atau risau lagi. Boleh pilih salah satu.
1. Tumis rencah lain dan tambah kedalam lauk. Tambah semua bahan kecuali garam. Cara ni, lauk akan jadi banyak.
2. Letak kentang yang di potong, kentang akan serap masin dari kuah. Biarkan kentang empuk dalam kuah baru keluarkan.
3. Basah kan tudung periuk, tutup api lauk dan terus tutup periuk dengan tudung periuk yg basah tadi. Tunggu sampai kering tudung periuk. Rasa sekali lagi kuah tadi.
4. Masukkan 1 sudu makan cuka atau air perahan lemon. Kemasaman akan potong rasa masin dalam lauk.
Kakchik dah try, memang best sangat. Tidak lagi rasa trauma bila lauk termasin.
#DapurMakRerama
#TipsDapurMakRerama
Sumber : Umi Watie via FB Berkongsi Ilmu Kuih Muih dan Masakan
Tiada ulasan:
Catat Ulasan