Meriah dengan pelbagai aneka harta karun.. Hirup dengan kuahnya pula. Sedap bagai nak luruh jantung!
😂😂😂
Sup harta karun ni Mak Hencik masukkan sayur petola sebab rasanya dah lama juga dia bermastautin dalam peti sejuk. Kalau suka boleh sahaja nak masukkan mana-mana sayur yang sesuai seperti cendawan, sawi, kobis, brokoli bunga kobis, ketiak jagung dan lain-lain lagi.
SUP PETOLA HARTA KARUN
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
1 biji buah petola, dibuang sisi tajam dan dipotong serong
5 ulas bawang putih, dihiris
3 ulas bawang merah, dihiris
1 biji lada besar hijau atau merah
Segenggam ikan bilis
5 cawan air
1 ketul kiub ayam
3 sudu kecil garam
5 sudu kecil gula
Cara-cara membuatnya
Mula-mula kita sediakan bahan dahulu.
Sayur petola yang telah disiang dan dipotong serong. Basuh bersih kemudian toskan.
Aneka bebola harta karun. Pilihlah yang mana kita suka.
Ini 👆👆 adalah antara lebihan selepas buat steam boat tempohari.
Jom kita memasak pula..
Langkah 1
Panaskan minyak masak dan tumiskan bawang putih, bawang merah dan segenggam ikan bilis.
Langkah 2
Bila bahan tumis sudah berwarna keperangan, masukkan air.
Langkah 3
Bila kuah sudah mendidih, masukkan kiub ayam, garam dan gula secukupnya
Masukkan juga sayur petola.
Langkah 4
Tunggu sehingga sayur petola separuh masak, baharulah kita masukkan segala harta-karun.
Kacau sekali sekala dan biarkan semua bahan masak sepenuhnya.
Bila sudah masak, tutup api.
Hidangkan dalam mangkuk yang sesuai. Yang pasti jangan dibubuh dalam mangkuk ayun. 😂😂😂
Jom kita menjamu selera. Nak makan bersama nasi putih sedap. Nak makan dan ratah sup ni sahaja pun sedap dan kenyang sebab banyak tu harta karun yang boleh dikutip. 😂😂😂
Bismillah..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan