Ahad, 15 September 2019

Singgang Ikan Tongkol yang mudah

Rasa singgang yang menyengat! Makan dengan nasi panas dan ulam serta budu buat orang teringat-ingat!



Masakan tanpa santan ni berkemungkinan besar sangat sesuai untuk orang yang nak kuruskan badan.  Pasal apa?

Pasal singgang ni bahan masaknya guna air, bukan santan. Air opkos lah tak ada lemak berbanding santan.
🤔🤔🤔


Kalau nak sedap, pilih ikan Aya atau tongkol yang jenis hitam. Isi ikan aya hitam lebih lembut berbanding ikan aya putih.


RESEPI SINGGANG IKAN TONGKOL
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

4 keping ikan tongkol
4 cawan air
5 ulas bawang putih, dihiris
1/4 bawang merah besar, dihiris
7 hiris lengkuas
1 keping asam keping atau asam gelugur
1 biji lada merah atau hijau, dihiris serong
Garam, gula dan serbuk perasa

Cara-cara membuatnya

Penyediaan bahan


Ikan dibasuh bersih dan ditoskan.


Bawang putih, bawang merah, lengkuas dan lada hijau.


Bahan-bahan yang telah dihiris, kecuali asam keping.

Cara-cara memasak


Masukkan air ke dalam periuk diikuti dengan kepingan ikan, bahan hiris dan asam keping.


Bila sudah mendidih, masukkan bahan perasa secukup rasa. Mak Hencik bubuh 2 sudu kecil garam, 1 sudu besar gula dan sedikit serbuk perasa.


Biarkan kuah mendidih dan isi ikan masak.


Bila ikan sudah masak, rasa pun sudah sedap dap dap dap.. Bolehlah kita tutup api.


Masukkan ke dalam mangkuk hidang dan sedia untuk dijamu dengan nasi serta lauk-pauk yang lain.

Jemput makan semua..

Bismillah..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan