Kalau makan kuih ni, perut kita akan bercahaya dan cerah! 😂😂😂
Pertama kali buat terus jadi! Resepi kuih tepung pelita ni menggunakan tepung gandum. Resepi ini juga sangat mudah untuk dibuat. Guna sukatan cawan jer..
TEPUNG PELITA
Oleh Dapur Cempakasari
Sumber resepi : FB
Bahan-bahan
Gula secukupnya
Lapisan hijau/pandan
(Lapisan bawah)
1 cawan santan pekat
2 1/2 cawan air daun pandan - kisar 10 helai daun pandan dengan air dan tapis.
1 cawan tepung gandum
5 sudu besar gula
Pewarna hijau
Lapisan putih/santan
(Lapisan atas)
2 cawan santan pekat (kalau nak lebih lembut dan lemak tambah 1 cawan lagi)
2 cawan air
1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil garam
Cara-cara membuatnya
Jom.. Jom kita buat kuih tepung pelita hari ni. Senang sahaja caranya.
Sediakan bekas plastik dan daun pisang sebagai alas. Kalau tak nak alas pun tak per.
Lagi bagus kalau buat bekas guna daun pisang.
Selepas bekas dialas dengan daun pisang, masukkan 1 sudu besar gula. Mak Hencik guna sudu besar sukatan tu. Biarkan seketika.
Di dalam pengisar, masukkan santan, air daun pandan, tepung gandum, gula dan pewarna hijau. Kisar sehingga rata.
Tuang adunan hijau ke dalam bekas yang mengandungi gula tadi sebanyak 1/3 penuh. Kemudian susun di dalam pengukus.
Balut tudung pengukus dengan kain dan kukus selama 20 minit.
Sementara itu kita buat lapisan atas pula.
Di dalam pengisar, masukkan santan, air, tepung gandum dan garam. Kisar sehingga tidak berbintil.
Untuk menghasilkan permukaan yang licin, keluarkan buih santan dengan sudu.
Bila lapisan pandan sudah masak, tuang adunan putih ke atasnya dengan cermat.
Lepas tu kukus untuk kali kedua selama 20 minit.
Apabila cukup 15 minit, buka tudung pengukus dan bolehlah disejukkan sebelum dihidangkan.
Bolehlah dimakan sekarang..
Bismillah..