Makan panas-panas. Rangup dan sedap! ❤️
Resepi Vadey yang mudah
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
3 cawan kacang dal
3 tangkai cili kering, digunting halus
1 tangkai lada hijau, dihiris halus
1 biji bawang besar, dicincang halus
1 hiris halia, dimayang.
3 tangkai daun kari, dihiris halus
1 sudu besar jintan manis, ditumbuk halus
1 sudu besar jintan putih, ditumbuk halus
2 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar air
Garam secukupnya
Cara-cara membuatnya
Jom..
Kacang dal direndam semalaman. Kacang dal akan jadi lembut.
Toskan air.
Ambil pengisar kering, masukkan kacang dal secukupnya dan kisar sehingga lumat.
1/3 daripada kacang dal itu dikisar kasar sedikit. Biar ada kacang dal yang dikisar lumat dan kacang dal yang dikisar kasar sedikit.
Masukkan dalam bekas yang berkenan di hati.
Gunting halus cili kering. Hiris bawang merah besar, lada hijau, halia dan daun kari.
Jintan putih dan jintan manis ditumbuk kasar.
Seterusnya masukkan semua bahan yang telah ditumbuk dan bahan yang telah dihiris ke dalam bekas yang mengandungi kacang dal kisar tadi. Masukkan garam secukupnya. Gaullah sehingga rata.
Ambil adunan sebesar bola ping pong dan leperkan di atas tapak tangan.
Sekirany adunan kacang dal tu pecah apabila dikepal, boleh masukkan sedikit air dan sedikit tepung gandum. Ia akan menyelamatkan vadey dari pecah dan berkecai.
Akhirnya, panaskan minyak dan bolehlah goreng vadey sehingga keperangan. Bila sudah masak, angkat dan hidangkan.
Hidangkan panas-panas.
Bismillah..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan