Jumaat, 2 November 2018

Pulut Kuning Kukus dan Rendang Ayam yang Sedap

Pulut kukus ni istimewanya ia lembut, bukan lembik. Istimewanya juga bila ia diarung dengan santan. Rasa lemak dan lembut pulut dengan aroma daun pandan!



Pak Hencik kata dia tak berapa gemar makan pulut dengan rendang. Dia sangat suka makan pulut kuning dengan kuah nasi impit, iaitu kuah kacang.

Maaflah Yang. Saya dah kukus pulut kuning dan masak rendang ayam untuk hari ini. Nanti lain kali saya buat kuah kacang tu ya. Janji Mak Hencik pada Pak Hencik. Tapi entah bila laaa janji tu akan ditunaikan. 😂😂😂. Entah entah janji tinggal janji.. 😂😂😂



RESEPI PULUT KUNING DAN RENDANG AYAM YANG SEDAP
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan Pulut Kukus

3 cawan pulut
1 cawan santan sederhana pekat
Sedikit garam dan gula secukup rasa

Bahan-bahan Rendang Ayam

1 ekor ayam, dipotong sederhana besar
2 biji bawang merah besar
3 biji bawang putih
15 tangkai cili kering
5 biji cili padi
1 inci kunyit
1 hiris lengkuas
3 batang serai
3 sudu besar kerisik
2 keping asam gelugur
5 cawan santan
1 helai daun kunyit
5 helai daun limau purut
Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara menyediakannya

Jom..jom.. memulut kita hari ni..



Langkah 1

a. Rendam beras pulut yang dibasuh bersih di dalam air yang dicampur dengan sedikit pewarna kuning dan sekeping asam gelugur atau asam keping. Rendam dalam 15-20 minit jer.

b. Toskan beras pulut dan masukkan ke dalam pengukus.



Langkah 2
Kukus pulut, kurang lebih 40 minit.



Sesudah separuh masak, keluarkan dari pengukus dan masukkan dalam bekas yang sesuai. Hati-hati, panas ni. Berasap.



Sediakan 1 cawan santan. Masukkan garam dan gula secukup rasa.



Langkah 3
Tuang santan sikit-sikit ke atas pulut sambil digaul menggunakan sudip kayu.



Gaul sehingga rata dan sebati.



Langkah 4
Masukkan semula pulut yang telah diarung santan tadi ke dalam pengukus.



Kukus lagi sekali lebih kurang 30 minit.



Langkah 5
Bila pulut sudah masak, bolehlah tutup api. Jadi sudah masaklah pulut kukus kita hari ini.

Jom masak rendang pula. Rendang yang paling mudah dan simple.



Ayam dibasuh bersih dan ditoskan airnya.



Bahan untuk dikisar iaitu bawang merah, bawang putih, cili kering, cili padi, serai hiris, kunyit dan lengkuas. Hujung serai tu diketuk sedikit.



Kerisik, daun kunyit dan daun limau purut.



Langkah 1
Di dalam kuali atau periuk, masukkan ayam, santan dan bahan kisar. Masukkan juga lebihan hujung serai..



..dan asam keping. Buka api dan kacau sehingga rata.



Biarkan kuah rendang mendidih.



Langkah 2
Bila kuah sudah mendidih, masukkan daun kunyit yang disimpul, daun limau purut yang diramas sedikit,  garam, gula secukup rasa  dan kerisik.



Biarkan kuah mereneh sambil dikacau sekali-sekala. Tunggu sehingga kuah pekat.



Langkah 3
Bila kuah rendang sudah pekat, tutup api.
Masaklah rendang ayam kita..



Hidangan pulut kuning dan rendang ayam. Hmmm.. sedapnya. Rasa macam nak raya pula nih. ❤❤❤❤❤

Jemput makan kawan-kawan semua..

Bismillah..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan