Sedap sungguh udang goreng celup tepung dicicah dengan sos savouri. Adoiii ngences..!!
Kebelakangan ni, harga udang agak murah. Udang bersaiz besar pun harganya kurang RM30 sekilo. Jadi sangat berbaloi-baloi kalau kita cuba resepi ni.
Kebetulan pula anak-anak memang suka benor dengan undang goreng celup tepung nih. Kalau goreng benda alah ini, sekejap jer licin. Seronok pula tengok depa makan. Tapi tak bolehlah selalu.. RM30 ni kira mahal juga kalau selalu dibeli.. hahaha
Resepi Udang Goreng celup tepung bestari
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
1/2 cawan tepung bestari asli
1/2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1 cawan air atau secukupnya
Minyak masak secukupnya untuk menggoreng
Cara-cara menyediakannya
Jom.. jom kita menggoreng hari ini..
Di dalam bekas yang sesuai, masukkan tepung bestari, tepung gandum dan baking powder. Gaul hingga sebati.
Kemudian masukkan setengah cawan air, kacau. Lepas tu masukkan sedikit-sedikit air sambil dikacau rata.
Dapatkan adunan yang tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair. Agak-agak dapat menyalut udang kita yang macho itu..
Lepas tu kita tutup bekas adunan dengan kain maslin atau kain yang sesuai.. tudung periuk pun boleh.. tudung saji tak leh.
Kita biarkan dia sekejap.
Sementara itu kita proses udang kita yang macho kita. Sesudah dibasuh bersih, kita asingkan kulit dan janggutnya. Biar tinggal bahagian ekor jer.
Kita toskan dan lap badan udang dengan tisu dapur. Lap.. lap.. lap..
Lepas tu bolehlah kita panaskan minyak yang banyak. Agak-agak udang boleh tenggelam.
Bila minyak sudah panas, bolehlah kita celupkan udang ke dalam bancuhan tepung dan masukkan ke dalam minyak panas. Buat sekor-sekor tau.
Kita goreng sama dia..
Balikkan udang supaya masak dan garing sekata.
Bila sudah masak, angkat dan toskan minyak.
Dan gorenglah lagi untuk pusingan kedua, ketiga, keempat dan seterusnya sehingga habis.
Dah dapat sepinggan penuh. Hahhh! Tunggu apa lagi.. jom menyicah...
Jemput makan kawan-kawan
Bismillah..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan