Selasa, 30 Oktober 2018

Ikan Cencaru Goreng Sumbat Sambal

Pening nak masak ikan cencaru? Mari masak yang mudah-mudah sahaja. Goreng dan sumbat sambal yang pedas dan sedikit manis. Sedap tau !


Ikan cencaru ni ada beberapa nama panggilan manja. Kat asrama dulu, kami panggil ikan jaket sebab kulitnya tebal dan boleh disiat kalau kita nak makan dia.. hihihi.  Ada juga yang panggil ikan kerongan. 😂😂😂

Korang panggil apa?


IKAN CENCARU GORENG SUMBAT SAMBAL
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

2 ekor ikan cencaru, disiang dan belah belakang, dibersihkan serta ditoskan.
Sedikit garam dan kunyit, dilumur pada ikan.
Minyak secukupnya untuk menggoreng ikan

3 biji bawang putih, ditumbuk
1 biji bawang merah besar, ditumbuk
5 sudu besar cili kering kisar
1/2 biji bawang besar Holand, dipotong
1 biji lada hijau, dipotong serong
1/2 atau secukupnya air
Garam dan gula secukupnya
Sedikit air asam jawa
Sedikit minyak untuk menumis

Cara-cara menyediakannya

Jom..jom.. memasak..


Ikan dibelah belakang, dibasuh bersih dan ditoskan.


Lumur ikan dengan sedikit garam dan kunyit sebelum digoreng hingga masak.


Ikan goreng yang sudah siap dimasak. Biarkan sekejap.

Sediakan bahan untuk menumis iaitu cili kering kisar dan bawang putih serta bawang merah yang ditumbuk.


Cili kering kisar.


Bahan yang  ditumbuk iaitu bawang putih dan bawang merah.


Untuk menumis sambal, kita panaskan sedikit minyak. Bila sudah panas, masukkan bahan tumbuk dan cili kering kisar. Kacau sehingga bahan tumisan masak. Jangan sampai hangus ya..


Kemudian masukkan air asam jawa dan sedikit air. Bolehlah juga masukkan secubit garam dan gula secukupnya.


Bila sudah mendidih, masukkan pula bawang besar Holand hiris dan lada hijau.
Kacau sedikit sehingga bahan tumis betul-betul.pekat.

Kemudian bolehlah tutup api.


Sumbatlah sambal tumis tadi tu ke dalam perut ikan dan sapu badan ikan sekali sehingga rata. Lepas tu bolehlah hidangkan dalam pinggan. Hurm... ekor ikan pun dah tercerai.. 😅😅😅

Hari ini ada meeting, jadi Mak Hencik kena masuk kerja awal. Sebab tu ler Mak Hencik masak lintang-pukang macam Charlie Chaplin ni.. 😂😂😂


Inilah hidangan hari ni. Ikan cencaru goreng sumbat sambal, ayam masak kari palembang dan telur masin. Yang dalam mangkuk kecil tu pula sambal tumis lebihan sapu pada ikan. 😆😆😆

Jemput makan semua.. seadanya..

Bismillah.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan