Ahad, 26 Ogos 2018

Seri Muka Pandan yang Sedap

Pertama kali Mak Hencik cuba resepi ni, terus menjadi. Ya Allah.. Suka sangat rasanya bila kuih yang kita buat tu menjadi dengan elok. Rasanya pula.. Memang sedap macam kuih yang kita tempah tuh. Hahaha. Nampak benar kita selalu tempah kuih.



Bila dah jadi elok, rasa pun sedap, kerap jugalah Mak Hencik membuatnya. Lepas tu berenti tak buat-buat dah la pulak.. Mujur pula hari ini mood rajin datang bertandang. Bolehlah kita buat minum petang.



Resepi Seri Muka Pandan
Oleh Dapur Cempakasari
Terima kasih penyumbang resepi : semoga diberi ganjaran yang berterusan oleh Allah.

Bahan-bahannya

Lapisan bawah

2 1/2 cawan beras pulut - rendam 15 minit
2 1/2 cawan Santan cair
1 sudu kecil garam

Lapisan atas

2 cawan santan pekat
1 cawan air daun pandan
3/4 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung kastard
1 biji telur
1 sudu kecil pewarna hijau
1 sudu kecil esen vanila
1 cawan gula
1/2 sudu kecil garam

Cara-cara membuatnya.

Jom jom jom..



Cuci bersih beras pulut kemudian rendam dengan air dalam 15 minit. Ok.. Biarkan di situ sekejap.



Sediakan santan pekat 2 cawan dan santan cawan 2 1/2 cawan. Letak dalam bekas berasingan tau.. Nak guna santan kotak pun boleh.



Lima helai daun pandan dipotong kecil dan dikisar dengan secawan air. Tapiskan dan sukat air pandan sebanyak satu cawan.



Sediakan acuan. Selongkar kabinet dapur dan ambil loyang  saiz 10"X10", empat segi boleh, bulat pun boleh.

Sapu dulu bahagian dalamnya dengan minyak. Minyak masak ke.. Minyak jagung ke.. Minyak bunga matahari ke.. Mentega ke.. Marjerin ke.. Suka hati korang. Minyak urut, minyak cap kapak, minyak angin, minyak senyonyong Dan lain-lain minyak yang sama waktu dengannya tidak dibenarkan..

Pastu alas dengan plastik. Mak Hencik guna plastik saiz 12"X12". Nak guna plastik pasar malam atau orang Kelantan panggil supik gelenyar pun tiada masalah. Yang penting bersih,suci dan murni.. Kikiki



Langkah 1
Ambil acuan yang dialas plastik tadi, masukkan beras pulut yang ditoskan airnya. Masukkan santan cair dan garam. Kacau sedikit menggunakan sudu ke sudip ke. Kita akan dapati aras santan cair tu lebih sedikit daripada aras beras pulut.

Letak dalam pengukus dan kukus selama 25 minit  atau sehingga masak.



Langkah 2
Ambil bekas yang sesuai, masukkan santan pekat, air daun pandan, garam, telur, pewarna hijau, esen vanilla, tepung gandum dan tepung kastard. Kacau menggunakan whisk.

Tapiskan adunan ke dalam kuali atau pan yang sesuai. Mesti tapis tau..



Langkah 3
Masukkan gula. Buka api dan kacau menggunakan whisk sehingga naik wap. Sekejap ajer tau..Jangan sampai berketul. In case dah berketul sikit kat bawah tu, padam api terus.

Biarkan dulu.



Langkah 4
Pulut yang kita kukus tadi sudah masak. Keluarkan dari pengukus. Hati-hati adik-adik manis dan kakak-kakak gojes, panas tau..!



Tekan pulut tadi sehingga mampat. Tekan sama dia. Atas, bawah, kiri, kanan, tengah tepi, bucu, hujung.. Pendek kata semualah..



Langkah 5
Masukkan loyang pulut yang dimampatkan tadi ke dalam pengukus.

Tuanglah bancuhan pandan dari kuali yang kita buat tadi ke atas lapisan pulut.

Nak bagi cantik dan air tak meƱitik ke dalam kuih, Mak Hencik tutup dengan aluminium foil.


Langkah 6
Tutup pengukus dan kukus selama 20 minit atau sehingga masak.



Langkah 7
Bila lapisan atas sudah masak, buka aluminium foil dan tudung pengukus. Kukus lagi 5-10 minit dengan keadaan terbuka dan tidak ditutup.

Tujuannya supaya lapisan pandan tu kering dan cantik. Satu lagi ia akan tahan lama dan lambat basi.


Langkah 8
Dah cukup masa dan siap, tutup suis dan sejukkan dahulu sebelum dipotong. Kalau nak cantik, tunggu dia betul-betul sejuk sebelum dipotong. Potong dengan pisau plastik. Mak Hencik guna pisau plastik yang potong kek tu jer..



Jari saper ler tu tercucuk pulak di saat nak tangkap gambar nih. Hihihi hahaha



Jom kawan-kawan kita menikmati hasilnya.

Bismillah..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan