Asalnya dari resepi trifle. Tapi biasalah.. Kita ubah sikit-sikit.. Kita buat mengikut selera sendiri. Huhu.
Kita keluârkan benda yang kita tak berapa suka dan masukkan benda yang kita suka. Kahkahkah. Mak Hencik tak masukkan kek, tetapi tambah buah mangga segar untuk mendapatkan rasa yang sangat lazat. Tak percaya?
RESEPI PUDING JELI MANGGA
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
1 tin susu sejat
2 tin air (guna tin susu sejat)
1/2 tin susu pekat manis
1/3 cawan gula (kurangkan atau tambahkan ikut suka)
1 cawan tepung kastard
Secubit garam
2 biji buah mangga
1 bungkus jelly perasa blueberry (atau perasa lain yang digemari)
Cara-cara membuatnya.
Buah mangga dikupas kúlitnya dan dipotong dadu. Ketepikan dulu.
Langkah 1
Masukkan dalam kuali besar susu sejat, air, susu pekat manis, tepung kastard, gula dan secubit garam. Kacau sehingga rata dan tidak berketul.
Langkah 2
Buka api dan kacau menggunakan whisk. Mula-mula ringan jer tau. Bila dia dah likat, jadi makin berat..
Kacau.. Kacau.. Kacau sehingga meletup-letup. Lepas tu boleh tutup api.
Langkah 3
Sediakan bekas yang sesuai. Mak Hencik guna bekas plastik kecil untuk lebih mudah dimakan.
Masukkan satu senduk kecil bancuhan kastard ke dalam setiap bekas. Taburkan pula buah mangga yang dipotong kiub.
Langkah 4
Masak jeli mengikut langkah yang tertera pada kotak. Hahaha.
Masukkan 2 cawan air dan serbuk jeli ke dalam periuk kecil. Panaskan sehingga serbuk jeli hancur. Tutup api.
Langkah 5
Tuang satu senduk kecil ke daam setiap bekas yang telah kita masukkan kastard dan mangga tadi.
Biarkan jeli keras sebelum dimasukkan ke dalam peti sejuk.
Puding jeli ni sangat sedap dimakan sejuk.
Bismillah..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan