Senang buat, mudah habis!
Cara buat ikut macam buat biskut mazola jer. Cuma bahan tu, kita tukar dengan tepung kacang peas. Boleh dapat di kedai bakeri. Beri fulus, dapatlah sebungkus. Hehe..
Sambil Mak Hencik masak untuk berbuka puasa, anak ke empat yang berusia 9 tahun dilanda kebosanan. Jadi, minta dia buatkan biskut ni.
RESEPI BISKUT KACANG PEAS
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
2 cawan tepung kacang peas
2 cawan tepung gandum
1 cawan gula aising
1/2 sudu kecil garam
1 cawan minyak jagung
2 biji kuning telur (tak letak)
Cara-cara membuatnya
Jommmm....!
Gaul sebati tepung kacang peas, tepung gandum, gula icing dan secubit garam.
Buatkan lubang di tengah dan tuang minyak jagung. Kalau susah sangat nak cari minyak jagung, ambil jer la minyak masak kat dapur tu. Tapi janganla ambik minyak bekas goreng cekodok atau ayam goreng berempah pula ya!
Gaul sehingga menjadi doh yang lembut dan boleh dibulat-bulatkan.
Mulakan buat bulat-bulat dan susun atas dulang yang telah disapu minyak.
Tengoklah hasil seni anak ni. Ada besar ada kecil. Pastu mula mengadu dah penat dah. Ada lagi separuh tak siap ni. Huhuhu
Putih telur dicampur dengan sedikit pewarna kuning. Kacau sikit supaya sebati warnanya.
Sapu la atas biskut tadi guna berus jer.
Masukkan dalam oven yang telah dipanaskan dahulu selama 10 minit pada suhu 170°C.
Bakar 20 minit pada suhu 170°C atau ikut ragam oven masing-masing.
Inilah hasilnya.. kurang lebih 110 biji. Bolehlah sejukkan sekejap sebelum disimpan di dalam balang yang paling bergaya.. kikiki
Dapat penuh satu balang. Tapi balang yang ni tak berapa nak bergaya.. hahaha
Ikan di sungai jangan dituba,
Selamat mencuba..
Makan roti dengan kaya,
Selamat berjaya..
🌼TerimakasihAllah
🌼KauMahaPemberirezeki
Tiada ulasan:
Catat Ulasan