Isnin, 21 Mei 2018

Tepung Pelita Percubaan Pertama...

Pelita apa yang tiada api?
Pelita apa yang boleh dimakan?

Hurm... Tepung pelitalah.. 😂😂😂

Kalau makan kuih ni, usus kita akan bercahaya terang, pasal pelita sudah berada dalam perut. Huhuhu

Ini adalah percubaan pertama yang Mak Hencik buat. Ada satu masalah yang perlu diatasi iaitu apabila kita tuang adunan santan untuk lapisan kedua, lapisan hijau tu naik ke atas dan bercampur dengan yang putih. Canner tu? Kena masak sekejap atas dapur ke adunannya..? Atau akukah yang gopoh dan tergesa-gesa. Hurmm...

Tapi rasanya.. fullamak datuk datin!! Sedap secukup rasa dengan lemaknya.. dengan manisnya yang sederhana.👍👍



RESEPI TEPUNG PELITA
Oleh Dapur Cempakasari
Terima kasih penyumbang resepi : Rarra Sakura via FB

Bahan-bahan

Lapisan bawah hijau pandan

1 cawan tepung gandum
2  1/2 cawan santan cair - Mak hencik guna 1/2 cawan santan pekat + 2 cawan air
1 cawan air daun pandan - daun pandan dikisar dengan secawan air dan tapis. Sukat betul-betul satu cawan. Hehe
4 sudu besar gula
1 sudu kecil pewarna hijau

Lapisan atas putih santan

2 cawan santan pekat - Mak Hencik guna 2 cawan santan kotak
1 cawan air
3 sudu besar tepung gandum
1 sudu kecil garam

Cara membuatnya

Jom buat.. caranya sangat mudah.



Oleh kerana tak reti nak buat kelonsong daun pisang, maka Mak Hencik guna bekas plastik kecil. Mak Hencik alas dengan daun pisang untuk dapatkan rasa asli tepung pelita serta aromanya.

Kemudian masukkan satu sudu besar gula ke dalam setiap bekas.



Campurkan tepung gandum, air daun pandan, santan cair dan gula. Kisar supaya adunan sebati. Tak ada ketul-ketul dah..



Susun bekas yang sudah dimasukkan gula ke dalam pengukus.



Tuang adunan pandan sebagai lapisan pertama.



Tutup pengukus dengan tudungnya. Sebelum tu lebih baik balut tudung pengukus tu dengan kain untuk menghindari wap air menitik masuk ke dalam kuih.

Atau boleh juga tutup bekas kuih dengan aluminium foil. Mak Hencik guna cara ini.

Biarkan selama 20-30 minit.



Seterusnya kita buat lapisan santan pula. Di dalam besen kecil kita campurkan santan, garam dan tepung gandum. Kisar sehingga sebati atau kacau menggunakan whisk. Pastikan adunan tidak berbintil.



Apabila lapisan hijau pandan sudah masak, tuangkan lapisan putih santan perlahan-lahan.



Dah habis semua tuang bahagian putih, tutup dengan aluminium foil kalau tak balut penutup dengan kain, pastu tutup dan kukus selama 20-30 minit atau sehingga masak.


Bila dah masak, angkat. 


Inilah rupa antara yang jadi sempurna.



Sudu sikit.



Bismillah..

Mmm... Sedapnya.. jemput makan kawan-kawan semua..

Sedap sungguh si tepung pelita,
Mari dimakan di petang hari;
Betulkah sedap bagai yang dikata,
Boleh sahaja cuba buat sendiri..

Okbai

Tiada ulasan:

Catat Ulasan