RESEPI TOM YAM CENDAWAN ENOKI
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
2 ketul ayam - dipotong kecil
5 ekor udang saiz besar
1-2 paket cendawan enoki
2 biji bawang putih - diketuk
3 biji cili padi - diketuk
4 batang serai - diketuk
4 helai daun limau purut
1/4 biji bawang besar Holand - dihiris
1 biji tomato 🍅 - dibelah 4
5 cawan air
3 sudu besar paste tom yam
Garam, gula dan serbuk perasa secukupnya.
Jom kita ke dapur
Antara bahan yang diperlukan. Ada yang tak sempat nak bergambar. Contohnya daun limau purut. Masa ni masih dok kat pokok..
Jus limau Mak Hencik tak masukkan sebab paste ni rasanya dah cukup masam. Uols tambahlah ya ikut selera..
Tom yam paste yang digunakan
Ayam yang dipotong kecil. Mak Hencik ambil bahagian yang ada tulang termasuk kaki ayam.
Udang dibuang misai dan muncungnya, kemudian dibersihkan.
Cendawan enoki dipotong ekornya.
Jom masak!
Panaskan minyak, tumis bawang putih sehingga kekuningan.
Masukkan ayam. Kacau seketika sehingga isi ayam separuh masak.
Masukkan air secukupnya. Terus masukkan pula serai, cili padi, karot, garam, gula dan serbuk perasa.
Masukkan juga tom yam paste dan daun limau purut yang diramas manja.
Bila ayam sudah masak, masukkan pula udang dan cendawan enoki. Masukkan juga bawang besar Holand yang telah dihiris.
Gaul manja dan biarkan sehingga udang masak serta cendawan layu. Tutup api. Eh! Dah siap? Cepatnya. 👍👍
Masukkan ke dalam mangkuk hidangan. Taburkan daun sup dan bawang goreng. Kalau ada daun ketumbar laagi power.
Hidangan untuk hari ini sudah siap. Tom yam cendawan enoki dengan ayam dan udang, telur bistik, sambal without belacan dan ulam petai serta timun. Alhamdulillah..
Jemput makan sahabat semua..
Bismillah..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan