Ahad, 29 April 2018

Biskut Samperit Dahlia Tanpa Telur yang Rangup

Akulah tukang letak ceri merah atau hijau kat atas kelopak biskut samperit dahlia masa aku kecil dahulu. Pada waktu itu, ceri merah atau hijau akan dipotong kecil-kecil untuk dihias di atas biskut.


Kali ini kita letak cip coklatlah pulak. Ambil lebihan buat biskut sebelum ini. Senang tak payah potong. Budak-budak pun makan hiasan yang ini. Hihi


RESEPI BISKUT SAMPERIT DAHLIA TANPA TELUR YANG RANGUP
Oleh Dapur Cempakasari
Sumber resepi : Blog Cik Matahari

Bahan-bahan

250gm mentega
110gm gula halus - resepi asal gula aising
1 sudu kecil esen vanilla
115gm tepung kastard
110gm tepung jagung
160gm tepung gandum - resepi asal tepung red rose 🌹

Cara-cara menyediakannya

Jom jom jom..


Langkah 1
Dalam mangkuk adunan, masukkan mentega, gula halus dan esen vanila. Kacau sehingga sebati menggunakan sudip kayu.


Langkah 2
Kemudian masukkan tepung kastard dan tepung jagung sedikit demi sedikit. Kacau sehingga rata.


Langkah 3
Masukkan pula tepung gandum. Kacau lagi menggunakan sudip kayu.


Langkah 4
Bila sudah agak berat dikacau, bolehlah gunakan jari-jemari untuk membentuk adunan yang lembut.

Kalau rasa adunan masih lembek, boleh tambah sedikit tepung jagung.


Langkah 5
Gunalah acuan semperit yang berkenan di hati. Yang 👆👆 Mak Hencik guna acuan pecah lapan.

Panaskan oven 170°C selama 10 minit.

Letakkan cip coklat kat atasnya atau hiasan lain yang sesuai seperti ceri merah atau hijau atau lain-lain hiasan yang disukai.

Langkah 6
Masukkan dulang biskut ke dalam oven, 170°C selama 20 minit, atau ikut uols punya ragam oven tersendiri.


Bila dah keperangan, keluarkan dari oven dan sejukkan sebentar sebelum dimasukkan ke dalam balang.


Langkah 7
Bersesak-sesak di dalam balang plastik berpenutup merah..

Bismillah..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan