Rabu, 7 Mac 2018

Resepi Sambal Belacan Semangkuk Kecil

Kalau suka sambal belacan, boleh cuba cara paling mudah ini. Dapat semangkuk kecil begini, cukuplah untuk hidangan satu hari. 😍😍


SAMBAL BELACAN SEMANGKUK KECIL
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

11 biji cili padi - buang tangkai dan basuh.
1 biji lada hijau
1 biji bawang putih - dibakar
1/4 biji bawang besar Holand - dibakar
1 biji tomato 🍅  - dipotong kiub saiz kecil
1 inci belacan - dibakar
1 1/2 sudu kecil garam
3 sudu besar gula
1/2 biji lemon 🍋
Sedikit air

Cara-cara menyediakannya.


Masukkan semua benda alah yang ada tu dalam pengisar dan kisar sehingga agak-agak lumat. Kalau nak lumat halus pun boleh. Terpulanglah.

Kalau tak nak bakar bawang putih, bawang besar dan belacan pun tak apa. Terus jer blend. Tapi bawang dan belacan yang dibakar ni memberi aroma yang menggoda nafsu makan, menggegar air liur. 👅💦💦💦

Mak Hencik bakar bawang dan belacan dengan cara paling mudah. Mak Hencik cucuk bawang dengan lidi satay yang dibasahkan, kemudian layur atas api gas.

Kalau nak buat banyak, gandakan sahaja bahan-bahannya ya uols. Kalau nak lebih pedas pun tambahlah cili sepedas yang kita mahukan.. biar berasap uols. 😘😘


Tiada ulasan:

Catat Ulasan