Sukar juga nak makan laksa Kelantan yang sedap kalau duduk di luar Kelantan melainkan satu sahaja. Melainkan apa? Melainkan kau buat sendiri. Kikiki
Untuk makan laksa kelantan, kita mesti ada laksa beras yang halus tu, kuah laksa yang ada santan tu, ulam-ulaman dan sambal lada untuk menambahkan rasa pedas kepada penggemar cili. Tapi ada satu lagi yang perlu ada. Apa yang perlu ada?
Seketul belacan dan sedikit garam halus. Secara tradisinya, orang Kelantan
akan menghidangkan laksa seperti hidangan di atas bersama satu lagi
piring. Piring itu mengandungi seketul belacan dan sedikit garam halus. Belacan? Garam?
Ya.. belacan dan garam. Jangan ingat belacan tu coklat pula. Hahaha
Kepada tetamu yang akan menikmati hidangan laksa kelantan ni, mereka akan mencubit sedikit belacan dan akan digaul bersama laksa dan kuahnya. Begitu juga dengan garam. Sekiranya kita ingin menambah sedikit rasa masin, al maklumlah mulut dan lidah orang tidak sama rasanya, maka kita boleh cubit sedikit garam tersebut dan dimasukkan ke dalam kuah laksa kita. Pernah rasa tak?
RESEPI LAKSA KELANTAN
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
1 kg laksa beras kelantan - readymade, beli jer
Bahan kuah laksa
7 ekor ikan selayang - direbus, diasingkan isi dan tulang kemudian dikisar
4 cawan santan atau secukupnya
*2 biji bawang merah besar
*3 biji bawang putih
*1/2 inci halia
Bahan bertanda * dikisar halus
2 keping asam gelugur
Garam dan gula secukupnya
Ulam-ulaman - boleh masukkan ulam yang kita suka
Daun kesum - dihiris halus
Daun serai kayu - dihiris halus
Timun - dihiris halus
Bunga kantan - dihiris halus
Tauge
Cara-cara menyediakannya
Meh ler kita buat projek masak kuah laksa kelantan.
Misi pertama ialah merebus ikan.
1. Ambil periuk, tabur sedikit garam dan letakkan asam keping.
2. Susun ikan selapis kemudian tabur sedikit garam di atasnya dan letak asam keping.
3. Susun lagi ikan dan tabur sedikit garam di atasnya.
4. Masukkan air separas ikan.
5. Letakkan di atas dapur dan tutup periuk dengan sedikit terbuka.
6. Buka api dan biarkan air hampir kering.
7. Tutup api dan sejukkan.
Bawang merah, bawang putih dan halia hendaklah dikisar halus.
Bahan kisar
Asingkan isi dan tulang ikan, kemudian kisar halus.
Isi ikan yang telah dikisar halus.
Di dalam periuk, masukkan santan, bahan kisar, asam keping, garam dan gula secukupnya. Buka api.
Kacau perlahan-lahan sehingga mendidih.
Apabila sudah mendidih, masukkan isi ikan kisar. Kacau lagi sehingga mendidih lagi sekali.
Bila sudah masak, tutup api. Keluarkan asam keping.
Sediakan ulam-ulaman pilihan kita masing-masing. Ulam wajib biasanya daun kesum, timun, kacang panjang dan tauge.
Sambal Lada
7 tangkai cili kering - dipotong kecil, dibuang biji dan direbus sekejap
5 biji cili padi - Mak Hencik tambah sebab cili kering yang Mak Hencik gunakan tu kurang pedas.
Cara-cara:
Kisar halus cili kering dan cili padi bersama sedikit garam dan air. Dah siap, masukkan ke dalam mangkuk hidangan.
Inilah dia hidangan set laksa Kelantan kita pada hari ini. Ada laksa, kuah laksa, ulam-ulaman dan sambal lada.
Jom kawan-kawan kita menjamu selera.
Bismillah..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan