Apa-apa resepi sekali pun saya akan cari yang ringkas sahaja. Kalau resepi yang guna banyak bahan, saya pun mulalah nak skip sana sini. Hihi. Yang penting sekali rasanya sedap.
Semasa mula berpindah ke Sepang, pertengahan tahun 1998, kami suami isteri baru sahaja bernikah. Kami tinggal di Kuarters Kakitangan KLIA. Masa tu, kawasan sekitarnya belum ada kemudahan sepertimana sekarang. Aku pula menyambung pelajaran di Gombak. Jadi, kami ada satu kedai tom yam kegemaran yang kami gelarkan kedai Ricky Martin. Sedap betul tom yam dia.
Kenapa kami panggil kedai Ricky Martin? Hihihi. Kerana salah seorang pembantu kedai tersebut mempunyai gaya ala ala Ricky Martin. Gaya rambut, gaya pakaian dan cara berjalan betul betul menyerupai Ricky Martin. Baik dan sopan pula budaknya.
Begitulah secebis kenangan kedai tom yam kegemaran..
RESEPI TOM YAM MUDAH DAN SEDAP
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
3 ketul ayam - dipotong kecil
2 ulas bawang putih - diketuk
5 biji cili padi - diketuk
2 sudu besar paste tom yam
2 batang serai
1 biji tomato
1/2 biji bawang holand - dihiris atau dipotong wedges
1 sudu besar jus limau nipis
3 helai daun limau purut
1 liter air
5 tangkai daun ketumbar
Sedikit batang seleri - dipotong serong
Sedikit bunga kobis - dipotong kecil
Sedikit karot - dipotong halus panjang 2 inci
1 sudu besar minyak untuk menumis
Garam, gula dan serbuk perasa secukupnya
Cara-cara menyediakannya
Jom jom kita ke dapur
Ayam campur campur. Isi dan tulang dipotong kecil.
Bawang putih, cili padi, bunga kobis, karot, tomato, seleri dan daun ketumbar.
Serai dan daun limau purut
Langkah 1
Panaskan minyak, tumis bawang putih sehingga kekuningan dan masukkan cili padi.
Langkah 2
Apabila bawang sudah kekuningan, masukkan ayam. Kacau sekali sekala sehingga ayam separuh masak.
Langkah 3
Masukkan air. Biarkan sehingga mendidih.
Langkah 4
Apabila sudah mendidih, masukkan paste tom yam, garam, gula dan serbuk perasa.
Langkah 5
Masukkan seleri, karot dan daun ketumbar beserta akarnya.
Biarkan kuah tom yam mendidih
Sementara tunggu kuah mendidih, potong kecil bunga kobis dan hiris bawang holand.
Langkah 6
Apabila kuah sudah mendidih, masukkan jus limau nipis.
Masukkan juga daun limau purut.
Masukkan juga bunga kobis.
Biarkan ia mereneh seketika, kemudian tutup api
Langkah 7
Hidangkan dalam mangkuk hidangan. Sedap dimakan dengan sambal belacan, timun dan telur dadar.
Jemput makan kawan-kawan..
Bismillah..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan