Nasi Lemak Daun pisang yang pasti menambat rasa dengan Sambal Ikan Bilis yang ooooo sedap!
Nasi lemak yang Mak Hencik masak hari ini adalah nasi lemak yang ringkas. Sesuai dengan gaya hidup moden kita pada zaman ini. Semua orang boleh menyediakannya. Tambahan pula kita menggunakan bahan-bahan yang sedia ada di rumah kita. Gunakan bahan yang mana ada sahaja. Boleh tak? Boleh tak?
Semua benda, semua perkara, semua urusan kalau boleh hendak diselesaikan dalam masa yang cepat dan singkat. Masa kita sangat berharga. Masa orang lain pun sangat berharga. Masa itu emas.
Nasi lemak buah bidara,
Daun selasih saya lurutkan;
Masak nasi lemak guna bahan yang mana ada,
Kerana nak makan, saya buatkan.
NASI LEMAK SAMBAL IKAN BILIS YANG SEDAP
oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan untuk nasi lemak
3 cawan beras basmathi
3 1/2 cawan santan
sedikit garam
3 helai daun pandan
Bahan-bahan Sambal Ikan Bilis
1/2 cawan ikan bilis
2 biji bawang putih
1 biji bawang merah besar
15 tangkai cili kering
1 biji lada hijau
1 biji lada merah
1/2 biji bawang holand
1/3 cawan gula merah
1 cawan air
sedikit air asam jawa
sedikit minyak masak
garam, gula, dan serbuk perasa ( kalau suka)
Cara-cara menyediakan nasi lemak sambal bilis ringkas.
Langkah 1
Basuh bersih beras basmathi. Kalau boleh rendam sekejap dalam 15 minit.
Kemudian toskan air dan masukkan ke dalam rice cooker.
Masukkan santan. Mak Hencik guna 1 kotak kecil santan kotak dicampur dengan 2 1/2 cawan air.
Masukkan sedikit garam dan daun pandan yang disimpul. Nak ikat guna simpulan buku sila yang kita belajar dalam pengakap dan pandu puteri pun boleh. Tak ada halnya. Hihi
Tutup periuk nasi elektrik dan pasang suis ya. Jangan terlupa pula.
Langkah 2
Sementara itu, kisar cili kering, bawang putih dan bawang merah sehingga hancur
Tips: Boleh masukkan buah keras kalau ada, kisar sekali dengan cili kering, bawang dan lada. Kalau tiada, tidak mengapa..
Langkah 3
Panaskan kuali. Masukkan sedikit minyak.
Tumis bahan kisar sambil dikacau sekali-sekala. Tunggu sampai bahan kisar masak.
Langkah 5
Sementara itu buang perut ikan bilis dan basuh bersih. Toskan airnya.
Langkah 6
Apabila bahan tumis sudah hampir garing, masukkan air asam jawa secukup rasa.
Langkah 7
Masukkan ikan bilis dan 1 cawan air. Kacau rata.
Langkah 8
Kemudian masukkan gula merah, sedikit gula dan garam serta serbuk perasa kalau suka. Gula merah tu akan mencantikkan warna sambal kita.
Langkah 9
Sediakan bawang holand yang dihiris, lada hijau dan lada merah yang dipotong serong.
Langkah 10
Masukkan bawang holand dan lada ke dalam kuali. Kacau lagi sehingga sebati. Kacau sekali sekala sehingga kuah sambal pekat.
Mak Hencik cuba rasa sikit. Oooo sedapnya.. (perasan!)
Kalau ada rasa yang kurang, bolehlah tambah yang mana berkaitan okey. Untuk sambal yang sedap mesti ada rasa pedas-pedas manis. Ada masin dan masam sikit sahaja. Korang punya taste macammana? Ikut selera sendirilah ya..
Bila sambal sudah pekat, boleh matikan api.
Mmmm.. cepatnya. Dah masak dah sambal kita.
Mari kita tengok nasi lemak kita pula.
Mmmm.. dah masak juga nasi lemak kita. Keluarkan daun pandan tu ya. Bolehlah kita menghidang nasi lemak sambal bilis kita.
Sekejap, sekejap. Mak Hencik nak goreng telur dadar nipis dulu. Telur ni lauk utama nasi lemak kita.
Sekejap, sekejap. Mak Hencik nak pergi ambil daun pisang di belakang rumah. Aduhhh.. berpeluh-peluh Mak Hencik.
Langkah 13
Beginilah hasil Nasi Lemak Sambal Ikan Bilis ringkas Mak Hencik. Apa yang ringkas? Apa yang ringkas? Ikan bilis goreng tiada, kacang tanah goreng pun tiada. Apa lagi yang tiada? Timun pun tiada uols! Memang betul-betul ringkas... Hihihi
Jemput makan semua..
Bismillah..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan