Isnin, 4 Disember 2017

Kupang Masak Lemak Putih yang Sedap dan mudah dimasak

Rupamu tidak menarik, tapi rasamu lazat yakmat!


Suatu ketika dulu Mak Hencik pernah membeli kupang di sebuah pasaraya. Isi kupang sebenarnya. Kupang yang telah dikopek isinya. Ingatkan dalam nasi goreng ada macam-macam binatang, rupa-rupanya nasi dan minyak semata-mata. Rasanya mengecewakan dan liat pula. Kecewa rasa tau...

Hari ini keadaannya berbeza. Mysayang beli kupang ni di kawasan Muar kalau tidak silap. Kupang segar namanya. Beli dengan peniaga yang menjual di tepi-tepi jalan. Harganya pula berpatutan.


 Apa yang membuatkan Mak Hencik berubah pandangan? Tak lain dan tak bukan kerana rasanya yang sedap. Sedap rupanya ya kupang ni.. Oleh kerana ianya segar, ada rasa manis seafood begitu dan lembut pula isinya. 



RESEPI KUPANG MASAK LEMAK PUTIH
oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

3 cawan kupang
1/2 biji bawang merah besar
1/2 sudu kecil lada hitam
4 cawan santan
garam secukupnya

Cara-cara memasak

Marilah kita ke dapur..

Langkah 1
Rendam kupang di dalam air sebentar untuk mengeluarkan kotoran di dalamnya.
 
Langkah 2
Toskan airnya. Biarkan sahaja dulu dikau di sini ya sang kupang.

Langkah 3
Sediakan bawang merah dan lada hitam.
 
 Langkah 4
Tumbuk lada hitam dahulu. Bila dah lumat, masukkan bawang dan tumbukkan bawang pula.
 
Langkah 5
Sediakan periuk. Masukkan santan dan bahan yang ditumbuk. Buka api.
 
Langkah 6
Kacau santan dan bahan tumbuk hingga sebati. Sentiasa kacau supaya santan tidak berketul. Kalau berketul nanti tidak cantik dan rasa pun kurang sedap. Kacau sehingga mendidih.
 
 Langkah 7 
Apabila sudah mendidih, masukkan kupang. Masukkan juga garam secukup rasa. Kacau hingga sebati.
Langkah 8
Apabila santan santan sudah mendidih lagi sekali dan kupang pun dah masak. Kupang dah masak? Bagaimana nak tahu?
 
Langkah 9
Mak Hencik pun tak tahu bila dan macammana rupa kupang tu bila masak. Terngangakah kulitnya? Tidakkkk.. Kulitnya tak terbuka pun. Jadi, Mak Hencik ambil seketul kupang dan buka untuk tengok isinya. Mak Hencik rasa isinya tu. Mmm memang dah masak sebab isinya dah lembut. Rasa pun sudah sedap. Rasa lemak santan dan manis isi kupang.
 
Langkah 10 
Masukkan ke dalam mangkuk hidangan. Taburkan sedikit daun bawang untuk diambil gambar. Huhuhu
 
                            
Langkah 11
Beginilah rupa isi kupang ni. Ohhh sedapnya meratah kupang ni. Jemput makan semua..

Bismillah..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan