Sungguh sedap!
Setelah makan nasi lemak yang savouri tu, kita pun nak makan kuih yang manis pula. Jadi, kita pun buat kuih ketayap ni sebabnya ia mudah disediakan dan sedap juga rasanya.
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
2 cawan tepung gandum
2 cawan air pandan
1 cawan santan sederhana pekat
1 sudu kecil garam
1 sudu besar minyak masak
Pewarna hijau
Pewarna merah jambu
Sedikit minyak masak untuk disapu pada kuali atau pan
Sebelum buat kuih ketayap, kita kena siapkan inti kelapa manis dahulu. Boleh buat awal lepas tu simpan dalam peti sejuk.
RESEPI INTI KELAPA MANIS
1/2 biji kelapa parut
3 keping gula melaka (3kerek )
1 sudu makan gula putih
2 sudu makan tepung gandum
2 helai daun pandan disimpul
1/2 cawan air
1/2 sudu teh garam
Cara Buat Inti Kelapa :
💥💚 Dalam kuali, campurkan gula melaka, gula putih, daun pandan, garam dan air. Masak hingga semua cair guna api sederhana.
💥💚 Kemudian masukkan kelapa parut, gaul rata.
💥💚 Lepas tu masukkan tepung gandum. Kacau sebati dan masak hingga sedikit kering tapi masih lagi lembab. Baru lah sedap inti nya. Ketepikan seketika.
Cara-cara membuat kuih Ketayap.
Jom.. jom.. jom kita ke dapur..
💥💚 Kalau tak ada daun pandan, guna air biasa pun takper. Boleh jer letak paste pandan dan pewarna hijau.
💥💚 Kelebihan air daun pandan ni, ia wamgi
💥💚 Kacau dengan whisk sehingga tidak berketul.
💥💚 Adunan yang banyak tu diletakkan warna hijau. Kacau sehingga rata.
💥💚Kulit ketayap mesti nipis supaya senang digulung, elak dari pecah dan rasanya lebih sedap.
💥💚Lepas tu, tutup guna tudung periuk.
Dalam cuter P Ramlee ada dia nyanyi lagu tudung periuk yang pandai menarik. Jangan ambik yang pandai menari tu ya. Ambik tudung periuk yang biasa-biasa jer..
💥💚Buka tudung periuk dan angkat kulit ketayap ke atas pinggan besar. Sejukkan sikit.
💥💚 Sementara tu, kita ulangi semula proses membuat kulit ketayap..
1. Sapu minyak pada pan
2. Titikkan adunan warna merah jambu
3. Tuang 1 senduk adunan pandan, lenggangkan pan untuk dapatkan kulit yang nipis sekata dan memenuhi pan. (Nanti saiz akan jadi sama besar)
4. Tutup pan
5. Bila dah gelembung, angkat dan letakkan atas pinggan besar atau tempat yang rata untuk proses bubuh inti kelapa dan gulung.