Selasa, 28 April 2020

Puding Jagung Gedik

Lemak, manis dan berkrim! 🤩🤩

Pencuci mulut yang sangat sedap. Tambah-tambah lagi jika kita menggemari masakan puding berasaskan jagung.


Bila sudah masak dan masukkan ke dalam acuan, boleh simpan dalam peti sejuk. Rasanya memang lebih enak apabila dimakan semasa sejuk.

Lepas tu kita akan dapati banyak sudu bergelimpangan di dalam sinki. 😆😆😆

Jom teruskan..


RESEPI PUDING JAGUNG
Oleh Dapur Cempakasari
Sumber resepi : Rahim ah Yaacob

Bahan-bahan

1 tin jagung krimer
1 tin susu sejat
3 cawan air
3/4 cawan gula
1 cawan tepung kastard
2 sudu besar marjerin/mentega
Sedikit garam

Cara-cara menyediakannya.


Bahan utama: 1 tin jagung krimer, 1 tin susu cair, 3/4 cawan gula dan 1 cawan tepung kastard.

Bahan lain : 3 cawan air, 2 sudu besar marjerin atau mentega dan sedikit garam.

Cara-cara memasak.


💮Dalam periuk atau kuali yang sesuai, masukkan susu, air, jagung berkrim, gula dan secubit garam.

💮Kacau rata menggunakan whisk sehingga tidak berbintil kemudian buka api.


💮Kacau sehingga pekat. Mula-mula ringan ajer ya.. Lepas tu ia semakin berat sebab semakin likat


💮Apabila sudah pekat dan. Likat serta melepuh-lepuh, bubuh mentega.


💮Kacau lagi sehingga rata.

💮Pastikan keadaannya masih melepuh-lepuh ya.


💮Lepas tu bolehlah tutup api.

💮Sediakan acuan yang sesuai. Sapu dulu dengan mentega atau minyak masak. (takut melekat juga nih. Hu3)

💮Tuang ke dalam acuan dan sejukkan.


💮Mak Hencik guna bekas kecil ni jer. Budak-budak ni suka puding jagung ni. Jadi diorang akan makan berulang-ulang.

💮Jadi, Mak Hencik fikir lebih mudah jika mereka makan guna bekas kecil ni. Kalau tidak aku jugak laa yang kena mencuci sudu mangkuknya oii! 🤣🤣🤣.


💮Elok sungguh kejadiannya. Lembut,  bergoyang-goyang, manisnya sedang elok di mulut Mak Hencik.

💮Jemput sahabat menikmatinya.

💮Bismillah..

Isnin, 27 April 2020

Muruku Kacang Dhal

Lembut tapi rangup. 💜💚❤️

Rasa nak mengunyah petang-petang atau malam-malam?  Mari kita buat kudapan ni. Tak susah mana pun, cuma kena rajin sikit.

Kekadang kalau beli di.luar, rasa maruku mungkin tidak sama seperti yang kita mahukan. Ada terlebih masin, terlebih manis atau terlebih pedas. Atau mungkin juga maruku yang kita beli tu rasa kilang. Samaaaa jer rasanya Biarpun jenis lain-lain.

Dengan membuatnya sendiri, tentulah rasanya berbeza sebab yang yang buat tu diri kita sendiri kan..
😀 😀 😀


RESEPI MURUKU KACANG KUDA
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

500gm tepung beras pulut
400gm tepung kacang kuda atau kacang dhal
5 sudu besar marjerin
🌻1 kotak kecil santan kotak
🌻1 kotak air - sukat guna kotak santan tadi
🌻5 sudu besar lada kering kisar - boleh kurang atau tambah ikut selera
🌻5 ulas bawang putih
🌻1 sudu besar jintan manis
🌻1 sudu besar jintan putih
🌻2 biji telur
🌻1 sudu besar garam
🌻3 sudu besar gula
Bahan bertanda🌻di kisar sehingga halus
1/2 cawan bijan
Minyak masak untuk menggoreng

Cara-cara menyediakannya.


💚1 bungkus tepung kacang kuda, 400gm


💚1 bungkus tepung beras pulut, 500gm.


💚Sediakan senjata untuk buat muruku. Mak Hencik guna lubang yang kat dalam gambar 👆👆tu.


💚Kisar bawang putih, lada kering kisar, jintan manis, jintan putih, garam, gula dan telur bersama air dan santan sehingga hancur.

💚Mesti hancur ya, kalau tidak hancur nanti ia akan melekat di lubang acuan muruku.

💚Dah siap ketepikan dahulu.


💚Dalam bekas, masukkan tepung beras pulut, tepung kacang kuda atau kacang dhal dan 5 sudu besar marjerin.

💚Kacau menggunakan hujung jari sehingga rata.


💚Tuang bahan yang dikisar halus tadi.


💚Kacau dan uli sehingga menjadi adunan yang lembut.

💚Adunan hendaklah lembut supaya senang apabila ditekan nanti.


💚Nak mudahkan kerja, genteel siap-siap adunan lembut tadi agak-agak boleh masuk ke dalam acuan maruku.

💚Ambil acuan muruku dan masukkan adunan lembut tadi. Tekan-tekan sikit kemudian tutup rapat dan kemas.


💚Panaskan minyak masak. Mak Hencik letak lebih kurang sekilo gram minyak masak.

💚Bila minyak sudah cukup panas, paipkan acuan maruku terus ke dalam minyak panas.


💚Biarkan dahulu sehingga warna bertukar kuning gelap, baharulah boleh dibalikkan muruku.

💚Kalau dibalikkan awal-awal dikhuatiri maruku akan patah.


💚Apabila muruku bertukar ke warna keperangan, bolehlah di angkat dan ditoskan minyak.

💚Ulangi proses memaip adunan maruku ke dalam kuali dan goreng sehingga masak.


💚Setelah selesai menggoreng, sejukkan seketika sebelum dimasukkan ke dalam balang.


💚Alhamdulillah . Dapatlah separuh balang gergasi.

Simpan Galah di tepi perigi,
Cuba lah.. Jangan tunggu lagi! 🤩🤩🤩

Ahad, 26 April 2020

Ikan Patin Masak Asam Rebus

Masam-masam, masin-masin dan sedikiiit manis. Mabeles!


Nak masak asam rebus ni senang. Lebur jer segala dalam periuk. Perasakan dengan asam garam, tunggu jer mendidih. Siappp..!


Kalau nak masak asam rebus ni, paling Mak Hencik suka bila letak daun kesum. Daun kesum ya.. Bukan daun ketum tau. Jangan tertukar pula. Boleh masuk jel nanti!😭😭😭


Bau daun kesum ni juga boleh menghilangkan bau hanyir ikan darat. Jadi, mari kita petik daun kesum di belakang rumah.

Yang kat atas tu daun kesum yang Pak Hencik tanam supaya senang Mak Hencik nak masak. Thank you, darling.. 😊😊


RESEPI ASAM REBUS IKAN PATIN
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

3 keping ikan patin
3 cawan air
💚1 ulas bawang putih
💚3 ulas bawang merah kecil
💚5 biji cili padi
💚2 tangkai cili kering
💚3 hiris lengkuas
💚1 inci kunyit
Bahan bertanda 💚di kisar sehingga hancur.
1 keping asam gelugur
7 tangkai daun kesum
Garam, gula dan serbuk perasan jika suka

Mari kita mulakan

Kita buat persediaan sebelum memasak.

💜Ikan dibasuh bersih. Basuh dengan air asam dan garam untuk menghilangkan hanyir ikan. Toskan.


💜Sediakan asam keping dan daun kesum.


💜Bawang putih, bawang merah, lengkuas, kunyit, cili padi, cili kering dikisar sehingga halus

Cara memasak


💜Masukkan ikan ke dalam periuk, tukang bahan kisar ke atasnya.


💜Tuang air
💜Masukkan asam keping atau asam gelugur.


💜Biarkan sehingga kuah mendidih.


💜Bila kuah sudah mendidih, masukkan daun kesum.
💜Perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa.


💜Tunggu sehingga mendidih lagi sekali.
💜Bila ikan sudah masak, rasa pun sudah sedap (eh! hari ni pose.. ) Agak2 sedap, bolehlah tutup api.


💜Boleh dihidangkan buat juadah berbuka puasa

💜Alhamdulillah..

Jumaat, 24 April 2020

Sira Pisang Santan

Rasa yang lemak dan manis. Lazat rasanya tidak terperi.

Kuih pencuci mulut pertama di hari pertama pada bulan Ramadhan.

Lazimnya kuih-muih manis tidak dilupakan sepanjang bulan puasa. Bahkan kehadiran kuih-muih manis ini menjadi satu kemestian pada bonda dan ayahanda Mak Hencik.


Sebelum menjamah hidangan nasi dan selepas menikmati kurma sebaik sahaja azan berbunyi, kuih-muih manis jadi pilihan. Cukup diambil semulut dua sebelum beralih menikmati hidangan utama.


Sebaik sahaja selesai menunaikan solat terawih, sekali lagi kuih-muih manis ini akan dicari. Sambil berbual bersama ahli keluarga semasa menonton TV, kuih ini akan dimakan sekali lagi.

Walaupun biasa sahaja menunya tapi rasanya mmm.. sedap sekali.


RESEPI SIRA PISANG
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

5 biji pisang nangka
1 cawan santan pekat
2 cawan air
1 biji telur
2 sudu besar gula
1/2 kepung nisan
5 tangkai bunga cengkih
2 helai daun pandan
Sedikit garam

Cara-cara membuatnya


Pisang dikupas kulitnya dan dipotong tiga bahagian secara serong.


Sediakan 5 tangkai bunga cengkih.


Pecahkan sebiji telur dan godek sedikit. Ketepikan.

Cara memasak.


Sediakan periuk yang sesuai.

Masukkan 1 cawan santan pekat, 2 cawan air, 1/2 keping nisan, 2 sudu besar gula dan sedikit garam.

Masukkan sekali daun pandan yang disimpul dan bunga cengkih. Buka api.

Biarkan santan menggelegak sambil dikacau selalu.


Bila sudah menggelegak, baharulah masukkan pisang.


Biarkan pisang masak sambil dikacau sekali-sekala.


Bila pisang dah masak, bolehlah kita tuang telur yang telah digodek sambil dikacau dengan cepat.

Kuah akan jadi pekat.


Biarkan sekejap sehingga telur benar-benar masak.


Bila sudah masak, bolehlah tutup api.


Boleh dihidangkan. Mak Hencik masukkan ke dalam bekas kecil supaya senang dimakan.

Untuk rasa yang lebih enak, kita simpan dia dalam peti sejuk.

Jom makan kenkawan..

Bismillah..

Rabu, 22 April 2020

Tepung Boko Ubi Kayu Hijau

Sedap. Lemak dan manis!

Ada satu lagi bungkusan ubi kayu parut frozen yang Mak Hencik simpan hari tu. Inilah masa yang sesuai untuk dibuat kuih.

Pasalnya budak-budak ni nampaknya nak makan desert. Sambil-sambil dok tengok TV tu, diorang dok mengangkut makan kat depan TV.

Lagi pula, kalau buat kuih tradisional ni, Pak Hencik lah yang paling suka. 😁😁😁


RESEPI TEPUNG BOKO HIJAU UBI KAYU
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

Lapisan hijau

3 cawan ubi kayu parut
3 cawan air - kalau tak cukup boleh tambah sikit-sikit
1 cawan gula - tak nak manis, boleh kurangkan
1 sudu kecil pewarna hijau
1/2 sudu kecil garam

Lapisan santan

1 cawan santan pekat (Mak Hencik guna santan kotak kecil)
3 cawan air
1 sudu kecil garam
4 sudu besar tepung beras dibancuh dengan 1/2 cawan air

Cara-cara membuatnya.

Kita buat lapisan hijau dahulu.


Di dalam kuali, masukkan semua bahan seperti ubi kayu, air, pewarna hijau, gula dan sedikit garam. Kacau sehingga rata.


Buka api dapur dan kacau perlahan sehingga warna hijau bertukar ke warna jernih.

Dalam masa dok mengacau tu, jika ubi belum bertukar ke warna jernih, boleh juga kalau nak tambah air sikit.


Bila warna dah bertukar ke warna jernih macam dalam gambar, bolehlah tutup api.


Masukkan ke dalam bekas kecil 1/2 penuh.

Boleh juga jika nak masukkan ke dalam mangkuk hidang. Bila nak makan tinggal cedok ke dalam piring.

Kalau guna bekas kecil tu pula, bila nak makan tinggal ambil sudu dan sudukan ke mulut sahaja.

Dah siap masukkan ke dalam bekas, siaplah buat lapisan hijau.

Jom kita buat lapisan santan pula.


Mula-mula sediakan bancuhan tepung beras. 4 sudu besar tepung beras di bancuh dengan 1/2 cawan air. Ketepikan.


Di dalam kuali, masukkan 1 cawan santan pekat dan 3 cawan air beserta sedikit garam.

Kacau menggunakan whisk sehingga menggelegak.


Bila sudah menggelegak, masukkan bancuhan tepung beras tadi. Biarkan ia pekat sambil dikacau selalu.


Biarkan santan meletup-letup. Kemudian bolehlah tutup api.


Selepas itu bolehlah kita ruang santan pekat ke atas lapisan hijau tadi.


Dapatlah lebih kurang 20 ke 21 bekas.


Tutup bekas dan simpan dalam peti sejuk. Kuih ni sedap dimakan sejuk.


Jemput makan sahabat semua..

Bismillah..