Isnin, 28 Januari 2019

Petua Ikan Bilis Kekal Rangup

Selalu kita goreng ikan bilis untuk pelbagai jenis masakan. Paling koman pun tentulah untuk melengkapkan hidangan nasi lemak!


Masalahnya... Ikan bilis goreng tu cepat lemau. Jadi, macamana ya cara untuk mengatasinya?


Cuba kita basuh dengan air dan sesudu cuka. Kemudian, bilas sehingga bersih. Selepas tu bolehlah digoreng dengan minyak yang panas seperti biasa.


Sesudah siap digoreng, toskan minyak sebelum dihidangkan.

Golap pulak e gambar ikan bilis eden. 😂😂😂

Isnin, 21 Januari 2019

Gulai Udang Belimbing Buluh

Seminggu dua ni tak tahu nak masak apa. Budak-budak ni pun tak berapa nak makan nasi. Termenung panjang tepi peti ais sambil dok memikir nak masak apa lah pula hari ni.. 🤔🤔🤔



Ooo ooo.. Baru dua tiga hari lepas Mak Cik Hajjah jiran Mak Hencik telah memberi buah belimbing buluh. Jadi, marilah kita gunakannya hari ini. Kita masak gulai udang dengan belimbing buluh.

GULAI UDANG BELIMBING BULUH
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

8 ekor udang saiz besar

*1 biji bawang merah besar
*1 biji bawang putih
*1/2 inci kunyit atau 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
*3 tangkai cili kering, buang biji, gunting, basuh dan rendam air panas.
*1 hiris lengkuas
Bahan bertanda * dikisar halus

8 biji buah belimbing buluh, dibelah dua.
1 biji cili hijau
1 cawan santan pekat dicampur dengan 2 cawan air.
Garam dan gula secukupnya.

Cara-cara menyediakannya

Jom.. Jom.. Jom kita menggulai hari ini..


Udang dibuang muncung dan dibersihkan.


Buah belimbing buluh.


Buah belimbing buluh yang telah dibelah dua.

I

Didihkan santan bersama bahan kisar dan buah belimbing buluh. Kacau selalu supaya santan tidak berketul.


 Bila sudah mendidih, masukkan udang. Kacau lagi dengan rajin ya!


Masukkan juga cili hijau, garam dan gula secukup rasa. Kacau lagi ya. 😂😂😂


Bila ekor udang dah bertemu dengan kepala, maksudnya udang tu dah masak.

Bila sudah masak, bolehlah diangkat dan dihidangkan.


Jom makan! Gulai udang belimbing buluh, ayam masak kicap dan ayam goreng celup tepung.

Bismillah..

Sabtu, 5 Januari 2019

Roti Telur Sardin yang Sedap

Roti telur Sardin ni mudah sangat nak buat. Rasanya pun sedap juga. Kalau bosan buat roti telur, haaa bolehlah buat roti telur sardin ni.



Ingatkan hanyir sebab guna sardin. Malangnya takde bau hanyir pula. Hurm..

Inilah tambahan koleksi untuk sarapan pagi sebelum anak-anak pergi ke sekolah. Boleh juga dibuat minum petang atau kudapan malam.

Kalau selepas anak-anak belajar atau buat homework pada waktu malam, boleh juga buat benda alah ni. Selain sedap, resepi ni juga senang nak buat.

Jom kita buat.. 



ROTI TELUR SARDIN VIRAL
Oleh Dapur Cempakasari
Resepi asal : Siti NorFarizah Mohamad

Bahan-bahan

1 tin kecil sardin
2-3 biji telur
1/2 biji bawang merah besar, dihiris
Sedikit daun sup, dihiris
Cili secukupnya, dihiris
2 sudu besar mayonnaise (resepi asal tak letak)
Sedikit garam
Sedikit minyak untuk disapu pada kuali

Cara-cara menyediakannya

Jom.. Jom.. Jom ke dapur



Sardin dibuang sos dan tulang kemudian dilenyek sampai hancur.



Roti keping dipotong tiga segi atau ikut suka kita.



Di dalam bekas, masukkan sardin lenyek, bahan-bahan hiris, telur, mayonnaise dan garam. Kacau sehingga rata.



Kemudian, bolehlah kita panaskan kuali dan letakkan Sedikit minyak.

Lepas tu Celup roti ke dalam campuran telur dan sardin tadi.



Lepas tu masukkan ke dalam kuali yang telah panas. Bila sudah keperangan, balikkan.



Tunggu sehingga masak, barulah angkat.



Hidangkan. Siap untuk dimakan.

Jemput makan semua..

Bismillah..

🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒