Saya ada pengalaman memakai cincin sotong semasa kecil dahulu. Saya makan perlahan-lahan sehingga semua orang beredar dari meja hidangan. Saya ada strategi sendiri.. 😀😀
Sotong tu sengaja disimpan khas untuk disarung ke jari. 😂😂 Bila abah, abang, kakak, adik dan mek sudah tiada di dapur, saya pun akan menyarungkan cincin sotong tersebut di semua jari kanan saya. Sambil itu mata saya mengerling kiri dan kanan untuk menastikan keadaan adalah dalam keadaan tenang dan selamat. Kalau adik-beradik nampak, mereka akan gelak dan menyindir. Nanti malu pula..
Apabila nasi di dalam pinggan sudah habis, saya akan hirup kuahnya dengan pinggan. Enaknya rasa kuah sotong segar. Lepas tu saya akan makan cincin-cincin tersebut satu persatu. Perasaan berbaur pula masa itu.. nak makan ke.. atau nak pakai.. 😂😂
SOTONG REBUS KETUK SERAI
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
7 ekor sotong saiz sedang - dipotong 3 atau 4
1/2 biji bawang merah besar - dihiris nipis
1/2 sudu kecil lada hitam - ditumbuk
1 batang serai diketuk
3 cawan air
1 keping asam gelugur
1 1/2 sudu kecil garam atau secukupnya
1 1/2 sudu kecil gula atau secukupnya
1/2 sudu kecil serbuk perasa - jika suka
Cara-cara membuatnya
Jomler
Tumbuk lada hitam sehingga lumat
Ambil periuk, masukkan air, bawang merah hiris, serai, lada hitam tumbuk dan asam gelugur. Buka api.
Masukkan semua bahan perasa seperti garam, gula dan serbuk perasa. Biarkan sehingga mendidih.
Apabila sudah mendidih, masukkan sotong. Kacau seketika.
Biarkan sotong mereneh seketika. Masa ni bolehlah rasa asam garamnya.
Kalau dah cukup masam, boleh keluarkan asam gelugur. Kalau terlebih masam tak sedap pula. Tapi kalau masamnya biasa-biasa sahaja, boleh biarkan jer dia bermastautin dalam periuk tu. 👌👌
Apabila sudah sedap rasanya, bolehlah tutup api.
Mana mangkuk hidangan? Hihi sudah boleh masukkan ke dalam mangkuk hidangan sekarang dan tangkap gambar. Kahkahkah.
Jemput makan kawan-kawan semua..
Bismillah..
Masakan Ringkas. Resepi Mudah. Rasa yang pasti Sedap. Berkongsi menu harian yang lazat dengan langkah bergambar.
Rabu, 28 Februari 2018
Isnin, 26 Februari 2018
Bubur Jagung Manis yang Sedap
Tak ada cara lain dah nak masak bubur nih. Begitulah caranya dari dulu, kini dan selama-lamanya. Ewahhh confident nampak. Ha ah! Awak rasa? 😉😉
Semasa menghadiri kursus anjuran Maktab Koperasi Malaysia beberapa hari yang lalu Mak Hencik telah membeli jagung ni. Sangat berpatutan harganya rm10 dapat 8 batang. Jagung ni pula baru dipetik, jadi rasanya manis dan lembut.
RESEPI BUBUR JAGUNG MANIS
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahannya
7 batang jagung saiz besar
1 cawan santan pekat
1 cawan susu sejat
3 cawan air atau secukupnya
1 kerek manisan
1/2 cawan gula atau secukupnya
1/3 cawan sagu kecil
2 helai daun pandan - disimpul
Secubit garam
Cara-cara membuatnya
Kulit jagung dikoyak dan diceraikan dari jagung. Terus nampak barisan isinya. Geram pula tengok jagung yang besar dan penuh isinya ni. Kalau jagung yang Mak Hencik tanam, isinya rongak sana-sini. Isinya boleh dibilang dengan jari. 😂😂
Hiris jagung halus-halus. Buat sampai habis. Kalau lenguh berhenti rehat dulu. Kalau mengantuk pun pergi tidur dulu. Bukan apa.. takut berlaku kemalangan.. terhiris jari nanti.. 😨😨
Akhirnya siap dikerjakan dengan penuh kasih sayang.
Mula-mula ambil periuk, masukkan jagung hiris, daun pandan dan air lebih sedikit dari aras jagung. Rebus jagung sehingga lembut.
Apabila isi jagung sudah masak, air pun hampir kering, masukkan santan pekat dan tambah air secukupnya. Kacau rata.
Manisan kerek
Masukkan manisan, gula dan sedikit garam. Biarkan ia mendidih. Sambil tu kacau sekali-sekala.
Untuk menambah kelazatan, tuang susu sejat. Kacau lagi.
Sediakan sagu halus. Basuh bersih dan toskan. Nak guna sagu putih boleh atau sagu merah pun boleh. Mak Hencik guna kaler hijau.
Masukkan ke dalam bubur. Biarkan mereneh seketika sehingga sagu masak.
Sudah masak, sudah cukup manis, sudah cukup lemak, bolehlah tutup api.
Masukkan ke dalam mangkuk kecil dan sedia untuk dingappp! Kikiki. Macam makan apa la pulak. Selamat menjamu selera ya kawan-kawan.
Bismillah..
Ahad, 25 Februari 2018
Resepi Kebab Ayam Perisa Satey yang sangat Sedap
Sajian seimbang dan mudah ini sesuai untuk sarapan pagi, hidangan waktu petang atau malam menggantikan nasi. Rasanya pun sangat sedap tau!
Kebab ni adalah antara hidangan top untuk anak-anak Mak Hencik. Kalau satu tu belum tentu cukup. Mesti nak lebih. Lepas tu siap inform adik-beradik, "kalau kau tak nak bagi aku tau."
RESEPI KEBAB AYAM PERISA SATAY
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan ayam perisa satey
3 ketul isi ayam bahagian dada - dipotong kiub saiz kecil
2 ulas bawang putih
1/4 biji bawang merah besar
1/2 inci kunyit hidup
1/2 inci halia
1/2 cawan gula
1/4 cawan gula perang
1 1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
1 sudu kecil ketumbar
2 batang serai - dihiris kasar
Semua bahan kecuali ayam dan gula merah dikisar halus.
Bahan-bahan kebab
1 1/2 cawan isi ayam perisa satey - digoreng dengan sedikit minyak
6 biji roti hot dog - dibelah tengah
6 helai daun salad - dihiris kasar
Cili sos secukupnya
Mayonaise secukupnya
Cara-cara membuatnya.
Mula-mula kita sediakan isi ayam perisa satey dahulu.
Isi ayam dipotong dadu, saiz kecil. Basuh bersih dan toskan.
Sediakan bahan untuk dikisar seperti kunyit hidup, serai, bawang putih, bawang merah, halia, jintan manis, jintan putih dan ketumbar.
Kalau nak guna yang serbuk pun tak apa tau. Kisar sahaja bahan-bahan yang lain tu.
Kisar bahan-bahan di atas bersama gula dan sedikit garam sehingga hancur.
Tuang bahan kisar ke dalam isi ayam dan masukkan gula merah. Kacau sebati dan perap.
Gula merah ni kalau nak kisar sekali dengan bahan-bahan kisar lain pun tak apa.
Mak Hencik masukkan dalam bekas, dan simpan bahagian chiller peti sejuk.
Kalau tak tentu bila nak buat kebab ni, Mak Hencik simpan terus kat tempat sejuk beku. Kalau nak buat kebab esok pagi sebagai sarapan anak-anak ke sekolah, Mak Hencik keluarkan dari bahagian frozen dan letak tempat chiller.
Oklah jom buat kebab sekarang.
Oklah jom buat kebab sekarang.
Kita masukkan sedikit minyak dalam kuali dan goreng daging ayam perap kita.
Kacau seketika sehingga isi ayam masak. Kalau nak garing, goreng lama sikit. Lepas tu bolehlah tutup api.
Roti hot dog dibelah tengah, tapi jangan sampai putus. Kalau terputus, rasa putusss harapan ni haa. Hihihi
Kita perlukan roti hot dog, daun salad yang dihiris kasar, sos cili dan mayonaise.
Roti yang dibelah tengah tadi dipicitkan atau disapu cili sos.
Lepas tu masukkan daun salad. Kalau uols nak tambah timun sagat ke, tomato hiris ke.. terpulang kepada citarasa masing-masing.
Kemudian masukkan pula isi ayam perap goreng tadi. Susun elok-elok supaya tak terkeluar dari roti.
Seterusnya letakkan sedikit lagi daun salad di atasnya.
Selanjutnya bolehlah kita picitkan sos cili. Mmm.. meriah sikit nampaknya.
Akhirnya picitkan mayonaise. Mmm.. lagi meriah nampaknya.
Haaaa... Tu dia.. dah siap dah. Ambil sorang satu ya. Jangan ambil lebih tau. Hihihi
Jemput makan ya kawan-kawan.
Bismillah..
Nasi Ayam Thai Viral yang mudah
Kalau suka nasi ayam di mana ayamnya lembut dan tidak berminyak kerana tidak perlu digoreng, nasi ayam Thai adalah pilihan yang tepat. 😎😎
Cara menyediakannya sama seperti nasi ayam biasa tu sajer cuma kelebihannya lebih cepat. Pasal sos cili tu digabungkan sekali dengan kicap manis. Tambah hirisan cili padi sikit supaya rasa lebih pedas.
Rasanya pun kurang lebih sama juga dengan nasi ayam yang biasa kita makan tu. Ayam pun lembut sebab direbus sahaja, tak perlu goreng dah. Jimat minyak kita. Kikiki.
NASI AYAM THAI VIRAL YANG MUDAH
Oleh Dapur Cempakasari
Sumber resepi : fb
Bahan rebusan ayam
12 ketul ayam
1500 ml air
3 ulas bawang putih - diketuk
1 inci halia - diketuk
1 ketul kiub ayam
1 sudu besar garam
3 helai daun ketumbar - saya bubuh daun sup.
Bahan-bahan nasi
3 cawan beras basmathi - dibasuh bersih dan direndam selama 15 minit. Kemudian toskan.
4 cawan air rebusan ayam
3 tangkai daun sup
Sedikit pewarna kuning - jika suka
Bahan-bahan sup
4 cawan air rebusan ayam
Sedikit garam - jika perlu
Sedikit daun sup - dihiris halus
Sedikit bawang goreng
Bahan-bahan sos cili dan kicap
(Sos ini disatukan)
1 cawan air
1/4 cawan sos cili Thai
3 sudu besar kicap manis
1 sudu kecil jus limau nipis
2 biji cili padi - dihiris nipis
1 sudu kecil tepung jagung dicampur dengan 1/3 cawan air (bancuhan tepung jagung)
Sayuran
Timun - dipotong serong
Tomato - dipotong bulat
Daun salad
Cara-cara membuatnya
Jom jom jom
Langkah 1
Rebus ayam bersama kiub ayam, daun sup, halia ketuk dan bawang putih ketuk.
Apabila ayam sudah masak, tutup api dan keluarkan ayam serta toskan airnya.
Air rebusan perlu banyak kerana digunakan untuk memasak nasi (4 cawan), membuat sos cili dan kicap (1 cawan) dan membuat sup (selebihnya).
Langkah 2
Beras dimasukkan ke dalam periuk nasi elektrik. Masukkan sedikit garam dan daun sup dan air rebusan ayam tadi. Kalau mahu warna nasi kekuningan sikit, masukkan pewarna. Kalau nak warna yang asli pun ok juga. Pasang suis dan biarkan sehingga nasi masak.
Resepi asal memasukkan ketulan ayam yang telah direbus ke dalam rice cooker dan masak bersama nasi. Tapi Mak Hencik tak buat begitu sebab rice cooker Mak Hencik tak muat, tak cukup saiz. Hahaha. Lagi pula ayam tu telah masak.
Langkah 3
Untuk menyediakan sup, panaskan lebihan air rebusan ayam tadi. Masukkan sedikit garam. Apabila sudah mendidih tutup api.
Langkah 4
Masukkan sup ke dalam mangkuk dan taburkan dengan daun sup yang dihiris halus dan bawang goreng. Siap.
Langkah 5
Untuk menyediakan sos dan kicap pun sangat mudah.
Panaskan 1 cawan air rebusan ayam yang disimpan tadi. Masukkan sos cili Thai, jus limau nipis dan hirisan cili padi serta kicap dalam sauce pan. Panaskan sampai mendidih.
Sudah siap angkat dan masukkan ke dalam mangkuk. Siap.
Langkah 6
Kita tengok keadaan nasi kita yang dimasak tadi. Wahh! Sungguh cantik. Siap.
Sedia untuk dihidangkan.
Jom makan kawan-kawan semua..
Bismillah..