Masakan yang cepat dan ringkas. Sedap pula tu!
Kebaikan megi kering ni ialah ia boleh disimpan lama. Megi ni pun ada banyak jenis juga. Kita boleh pilih jenis yang kita suka. Jenama juga berbeza-beza. Kita boleh pilih juga jenama yang kita mahu, sesuai dengan citarasa kita.
Ia juga boleh digunakan semasa kecemasan terutamanya kalau ada tetamu yang singgah sebentar secara mengejut. Makan megi la jawabnya. Megi ni cepat dan mudah untuk dimasak. Boleh masak megi pelbagai cara juga.
Ia juga sengaja disimpan untuk kegunaan sendiri dan keluarga. Boleh dimasak tengah-tengah malam buta apabila perut menyanyi gembira. Sekali-sekali nak juga merasa hidangan megi ni. Hihihi
Megi Goreng Ala Kampung
oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
5 ketul maggi - dicelur
1 ketul isi ayam - dipotong kecil
2 ulas bawang putih - diketuk
1 biji lada hijau - dihiris serong
1 sb cili kisar
3 sb minyak masak
4 sb sos cili
2 sb sos tiram
1/2 cawan air
1 st serbuk perasa ikan bilis
garam dan gula secukup rasa
sedikit karot - disagat memanjang
sedikit kobis - dipotong memanjang
sedikit daun salad - hiasan
sedikit bawang goreng - hiasan
Cara-cara membuatnya
Meh ler kita ke dapur..
Langkah 1
Celur megi sehingga lembut. Kemudian angkat dan toskan airnya.
Langkah 2
Sediakan bahan untuk menumis seperti bawang putih yang diketuk, cili kisar, lada hijau yang dipotong serong dan isi ayam yang dipotong kecil. Kalau tak makan ayam, boleh tukar dengan sumber protein yang lain seperti daging, udang atau sotong. Terpulanglah pada kita yea.. lagi pula yang nak makan pun kita.. Hehe
Langkah 3
Mak Hencik gunakan lobak merah dan kobis sebagai sumber vitamin untuk hidangan ini.
Terpulang pada kita jugalah nak masukkan sayur apa. Mungkin apa-apa sahaja sayuran yang sesuai yang ada dalam peti ais kita, kita boleh masukkan. Gunakan apa yang hado..
Langkah 4
Sediakan kuali dan masukkan minyak. Tunggu hingga minyak panas.
Langkah 5
Apabila minyak sudah panas, masukkan bawang putih yang diketuk dan cili kisar. Kacau sehingga cili kisar masak dan naik bau.
Langkah 6
Apabila cili kisar sudah masak, masukkan isi ayam. Kacau rata sehingga isi ayam masak.
Langkah 7
Apabila isi ayam sudah masak, masukkan sayur kobis, lobak merah dan lada yang telah dipotong serong tadi. Kacau rata.
Langkah 8
Apabila sayuran sudah hampir layu, masukkan air.
Langkah 9
Masukkan juga sos cili, sos tiram, serbuk ikan bilis, garam dan gula secukup rasa. Kacau rata.
Langkah 10
Akhir sekali masukkan megi yang ditos tadi. Mmm.. tengok megi Mak Hencik dah jadi macam topi. Gunalah kudrat yang ada untuk menggaul rata megi kita supaya bercampur-gaul sebati.
Langkah 11
Beginilah rupa megi goreng Mak Hencik hari ini. Cuba rasa sikit. Mmm... sedap. Secukup rasa. Bolehlah dimatikan api.
Langkah 12
Masukkan ke dalam mangkuk hidangan. Hiaskan dengan daun salad dan bawang goreng. Dalam peti ais Mak Hencik ada salad jer sayur hijau. Jadi Mak Hencik guna jer laa. Korang bubuhlah apa yang korang ada. Janji hiasan ni boleh dimakan.
Jom ambil pinggan..Jemput makan semua..
Bismillah..
Rasa mi kari yang sedap.. Sukar melupakan kelazatannya selepas menikmatinya..
"Kau makan mi gulai? Kalau kau makan esok aku bawa." Seorang kawan baik dari utara tanah air bertanyakan Mak Hencik pada suatu hari.
Mi Gulai? Apa tu?
Gelak sakan dia ni. Su nama dipanggil. Sangat baik orangnya, penyayang kepada kanak-kanak, suka bergurau, suka melawak dan menggembirakan hati kawan-kawan. Sangat pandai memasak pula.
Rupa-rupanya mi gulai ni adalah panggilan Su kepada Mi Kari. Memang sedap rasa Mi Kari ni rupa-rupanya. Ada juga mi masak kari ni rupa-rupanya. Ish Ish Ish banyak pula rupa-rupanya.
Hihihi
Mi Kari Ayam
oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
1 kg mi kuning - dicelur
1 biji bawang merah besar
5-6 biji bawang putih
1/2 inci halia
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
2 inci kulit kayu manis
2 ketul ayam dipotong kecil
1/2 cwn air asam jawa
5 cwn santan1 paket tauhu kering - dibelah empat
1 biji tauhu basah - di goreng dan dipotong kiub
*4 sb rempah kari daging
*1/2 cwn air
bahan bertanda * dicampur dijadikan bancuhan kari
Garam dan gula secukupnya
Bahan-bahan hiasan
1 paket fish ball - dicelur
1 biji tauhu basah - digoreng dan dipotong nipis
3 batang fish cake - digoreng dan dipotong nipis
5 biji telur - direbus dan dibelah dua
lada merah atau hijau - dihiris nipis
5 biji limau kasturi - dibelah dua - Mak Hencik tak ada. Huhuhu
tauge, daun sup dan bawang goreng
Cara-cara menyediakannya.
Marilah kita ke dapur..
Langkah 1
Ayam dipotong kecil-kecil. Boleh campur bahagian tulang dan bahagian isi. Kemudian basuh bersih dan toskan airnya. Ketepikan.
Langkah 2
Buat bancuhan kari. 4 sudu besar serbuk kari daging dibancuh dengan 1/2 cawan air. Mak hencik agak-agak jer tuh. Pandai-pandailah korang nak tambah atau nak kurang.
Langkah 3
a. Sediakan 1 biji bawang besar, setengah inci halia dan 6 biji bawang putih. Masukkan dalam mesin pengisar dan kisar hancur.
b. Sediakan rempah 4 sekawan seperti kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga. Basuh bersih dan toskan airnya. Yang ni takder gambar, tak sempat selfie.
Langkah4
Itu dia rupa hasil kisaran kita.
Langkah 5
Panaskan periuk atas dapur, masukkan 5 sudu besar minyak masak.
Langkah 6
Apabila minyak sudah panas, masukkan rempah empat sekawan. Kacau sebentar.
Langkah 7
Masukkan bahan yang dikisar tadi. Kacau sekali-sekala sehingga hampir garing.
Langkah 8
Masukan bancuhan kari kita tadi. Kacau sebati.
Langkah 9
Apabila sudah kering, masukkan ayam. Kacau sehingga rata.
Langkah 10
Masukkan air asam jawa.
Langkah 11
Apabila ayam sudah masak, masukkan santan. Masukkan juga garam dan gula secukup rasa. Kacau sehingga rata.
Langkah 12
Tauhu kering dipotong. Nama ebenar Mak Hencik tak tau loorrr. Tauhu basah tu kita goreng dulu, pastu potong kiub.
Langkah 13
Masukkan ke dalam periuk kari tadi. Kacau rata sehingga mendidih. Hahhhh nampak penuh seperiuk. Bau pun sudah masuk ke rongga hidung. Sedappp baunya.
Langkah 14
Setelah mendidih seketika, tutup api.
Langkah 15
Untuk tambahan hiasan, Mak Hencik guna fishcake dan tauhu yang digoreng. Hiris nipis-nipis.
Langkah 16
Untuk hidangan mi kari hari ini, Mak hencik guna tauge, daun sup, daun bawang, telur rebus, fish ball Mak Hencik celur seketika, tauhu dan fish cake yang dihiris nipis tadi.
Langkah 17
Ho ho ho.. Jangan lupa mi kuning, iaitu bahan utama kita.. Celur dulu mi kuning tu dan tos.
Langkah 17
Tu dia rupa mi kari ayam kita hari ini. Sedap dimakan petang-petang dengan segelas air sirap. Tak ada air sirap, air oren pun boleh. Tak ada air oren air anggur pun ok. Kalau tak ada juga, ada air sejuk pun tak po aiihhhh... Jemput makan semua..
Bismillah..
Sangat Mudah. Sangat Cepat. Dengan rasa yang lengkap. Ohhh.. enaknya!
Ikan masak kicap adalah masakan pertama yang Mak Hencik masakkan buat suami tersayang. Masa tu Mak Hencik baru sahaja tamat belajar. Mak Hencik memang tidak tahu memasak kerana semasa di universiti Mak Hencik duduk di asrama. Tak pernah duduk rumah sewa. Jadi, Mak Hencik memang tau masak megi jer la.. Itu pun rendam dalam air panas. Huhuhu
Mujurlah selepas bernikah, kami duduk sendiri di kuarters kerajaan. Jadi, Mak Hencik tidaklah kekok sangat apabila tidak pandai memasak. Tambahan pula Pak Hencik tidak kisah sangat. Malah dia pula yang membantu Mak Hencik di dapur.
Dulunya masak ikan dua ekor jer. Seekor untuk diri sendiri dan seekor lagi untuk Pak Hencik. Masak kicap pulak tiada kuah.. ada sikit-sikit jer.. Sampai tersedak-sedak Mysayang makan. Hahaha...Pastu gorenglah sayur sepiring.. Itulah juadah pertama hasil tangan sendiri..
Ikan Tongkol Masak Kicap Berkuah
oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
3 keping ikan tongkol
2 ulas bawang putih - dihiris nipis
1/2 labu bawang merah besar - dihiris nipis
1 biji lada hijau - dipotong serong
1 biji tomato - dibelah empat
1 biji bawang holand - dipotong bulat
1/2 cawan kicap manis, boleh kurung kan kalau tak suka hitam. Huhuhu
2 sb sos tiram
2 cwn air
*1 sb tepung jagung
*1/2 cawan air
bahan bertanda * dibancuh
Sedikit minyak untuk menumis
Sedikit daun sup untuk hiasan
Cara-cara menyediakanya
Jomlah kita ke dapur..
Langkah 1
Bersihkan ikan yang hendak dimasak. Boleh tukar ikan tu kepada ikan pebret masing-masing. Ikan kembung, ikan selar, ikan tenggiri, ikan selayang.. Apa-apa ikan yang dirasakan sesuai..
Langkah 2
Panaskan minyak dan goreng ikan tadi.
Langkah 3
Agak-agak dah masak, angkat dan tos minyak.
Langkah 4
Bawang putih, bawang merah, lada hijau, tomato dan bawang holand bersiap-sedia untuk dikerjakan sebentar lagi.
Langkah 5
Tinggalkan sedikit lebihan minyak menggoreng tadi. Panaskan.
Langkah 6
Masukkan bawang putih dan bawang merah. Gaul seketika sehingga kekuningan.
Langkah 7
Masukkan kicap manis.
Langkah 8
Masukkan air. Masukkan sos tiram.
Langkah 9
Masukkan ikan yang telah digoreng tadi.
Langkah 10
Masukkan tomato, lada hijau dan bawang holand. Gaul sebentar dan tunggu hingga mendidih.
Langkah 11
Akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah. Kalau korang suka cair, step ni langkau lah yea.
Langkah 12
Kacau seketika ikan kicap kita. Kalau dah pekat dan rasa pun dah kena dengan anak tekak kita, bolehlah ditutup api.
Tak perlu bubuh garam, gula dah masakan ni. Sebab kicap dahde semua rasa tu. Kecuali nak bagi manis lebih sikit, bolehlah tambah gula sikiiiit jer.
Langkah 13
Inilah dia hidangan Ikan Masak Kicap Berkuah kita yang sedap tu. Nak nampak cantik, letaklah seurat dua daun sup. Tapi Mak hencik buat tu tak cantik punnn... Takpolahh. Marilah kita makan semua..
Bismillah..